İşveren adayı ‘profilinden’ tanıyor


Monster.com.tr işverenlerin işe alımlarda, adayların iş başvurularında interneti ne derece etkin kullandığına dair bir araştırma gerçekleştirdi. 155 şirketin insan kaynakları yöneticileri ve 2 bin 100 adayla yapılan ‘Online İtibar Araştırması’nın sonuçlarına göre işverenlerin yüzde 64’ü adayları değerlendirirken çevrimiçi profillerini de gözönünde bulunduruyor. İşverenlerin adaylar hakkında bilgi almak için inceledikleri siteler arasında Google, Facebook, Linkedin ve Twitter yer alıyor. Bu gibi sitelerde profili bulunan adayların çevrimiçi itibarları işe alımlarda önemli bir etki yapıyor.
Monster üzerinden 2 bin 100 adaya bu konudaki fikirleri sorulduğunda ortaya çıkan sonuç işverenlerin tam tersi bir durumu ortaya koyuyor. Adaylara internet üzerindeki çevrimiçi profillerinin işverenler tarafından dikkate alınıp alınmadığı sorulduğunda, anket katılımcılarının yüzde 32’si evet yanıtını verirken yüzde 68’i işverenlerin çevrimiçi profillerine bakmadığını düşünüyor.
Şirketten yapılan açıklamaya göre; Türkiye’de nüfusunun yarısı 30 yaşın altında ve Avrupa’nın en genç çalışanları da Türkiye’de bulunuyor. Dünyada internet kullanıcı sayısında 11’inci, Facebook kullanıcısı sayısında dünyada 4’üncü, Avrupa’da birinci sırada yer alıyor. Türkiye’de internet kullanan nüfusun yüzde 77’si 16-34 yaş arasında ve bu genç nüfus haftada en az 8 saatini internette geçiriyor. Sosyal ağlar günümüzün yükselen eğilimlerinden biri. Türkiye’de internet kullanıcıları zamanın büyük bir kısmını sosyal mecralarda geçiriyor.
Adaylar ve işverenler iş arayış ve işe alım süreçlerinde sosyal medya kanallarına sıklıkla başvuruyor.
Monster’den adaylara ‘online’ itibar artırma önerileri
Monster uzmanlarının ‘Online İtibar Araştırması’nda çıkan sonuçlara göre adaylara önerileri ise şu şekilde sıralanıyor:
– Google ve Yahoo gibi popüler arama motorlarına kendi adınızı aratın. Karşınıza itibarınıza zarar verebilecek bilgiler çıkarsa bilgilerin yer aldığı siteyle iletişime geçip kaldırılmasını sağlayın.
– Facebook , Linkedin, Friendfeed gibi sitelerde müstakbel işvereninizi rahatsız edebilecek fotoğraflar ya da hikayeler paylaşıp paylaşmadığınıza bakın. Arkadaşlarınız, hakkınızda negatif bir şey yazmış mı kontrol edin. Facebook’ta üye olduğunuz grupları da gözden geçirmeyi unutmayın. Youtube’da yayınladığınız video içerikleri ya da Twitter’daki yazılarınızın da işverenler tarafından görülebildiğini unutmayın.
– İşverenlere ters düşebilecek konuları ya da deneyimlerinizi kişisel web siteniz ya da blogunuzda paylaşmamaya dikkat edin.
– Sosyal ağ servislerinin size sunduğu her çağrıyı kabul etmeyin. Bazı siteler profesyonel alanlara yönelirken, bazıları kız/erkek arkadaş bulmaya yoğunlaşmıştır. Birçoğu ise iş ve keyfi aynı anda sunar. Bir anda yeni bulduğunuz arkadaşınızla mucizevi bir uyum yakalayabilir ve sonra onun aslında hayallerinizin şirketinde çalıştığını öğrenebilirsiniz.
– Sadece eğlence amaçlı oluşturulmuş sosyal ağ siteleri bile kariyeriniz için olumlu bağlantılar kurmanızı sağlayabilir. Müstakbel bir patronun görmesini istemeyeceğiniz hiçbir şeyi profilinizde bulundurmamaya özen gösterin.