- Reklam -
Ana Sayfa » Dosya

Lojistikte yazılım ve araç takip sistemleri ön planda

Ayhan Sevgi Tarafından 11 Mart 2013
0
1.5K Görüntülemeler




Lojistikte yazılım ve araç takip sistemleri ön planda

Lojistikte rota planlaması gibi operasyonların yönetimi için pek çok yazılımdan faydalanılırken, araç ve donanım anlamında akıllı uygulamaların yer aldığı sistemler araç takibini kolaylaştırıyor. Mobil yazıcılar aracılığıyla da teslimat takibi, etiket basılması gibi uygulamalar gerçekleştirilebiliyor.

Kullanılan yazılımlar ve araç takip sistemi uygulamaları sayesinde şirket sevkiyat araçları takip edilebilir hale dönüşürken, araç içinde, sipariş, faturalama gibi lojistik dışındaki tüm süreçler de rahatlıkla yapılabiliyor.
“Operasyonlarımızın yönetimi ve şirketimizin işleyişi için birçok yazılımdan faydalanıyoruz. Bugün lojistik süreçlerin sağlıklı işleyebilmesi için en önemli varlıklardan biri yazılımlardır. Bu yazılımlar, depo yönetimi, stok yönetimi, işgücü planlama, müşteriler ve tedarikçilerle bütünleştirme, talep planlama, rota planlama ve nakliye yönetimi gibi alanlarda tercih ediliyor” diyen DHL Supply Chain Türkiye Genel Müdürü Hakan Kırımlı, kullandıkları yazılımları şöyle anlattı: “Özellikle bahsedeceğim iki yazılım var. Bunlardan biri nakliye yönetimi süreçlerinde faydalandığımız LO TMS  (Transport Management System) diğer ise DHL Supply Chain tarafından küresel olarak kullanılan Red Prairie Depo Yönetim Sistemi. Bu iki yazılım da müşterilerimizin operasyonlarını akıcı ve hatasız şekilde yönetmek için tercih ettiğimiz yazılımlardır. Kullandığımız yazılımların en önemli artıları süreçleri sadeleştirmesi, kullanıcı dostu olması ve operasyonlarımızın verimliliğini artırması.”
Araçlarda kullanılan teknolojiler ile ilgili ise şunları söyledi: “Araçlarda kullanılan teknolojiler konusunda en önemsediğimiz teknolojiler araç takip sistemleri ve sıcaklık, nem, ışık kontrol mekanizmalarıdır. Araç takip sistemleri sayesinde müşterilerimize olan teslimatların sıklığını ve hızını artırabiliyor, ürün takip edilebilirliğini sağlayabiliyoruz. Yürüttüğümüz operasyona değer katan bir teknoloji. Ayrıca özellikle gıda ve ilaç taşımacılığında önceliklendirdiğimiz araç içi sıcaklık, nem, ışık kontrol mekanizmaları. Taşıdığımız ürünlerin sağlığını en iyi şekilde korumayı ve müşterilerimizin ürünlerinin en sağlam şekilde, en güzel pakette raflarda yerini almasını hedefliyoruz.”
Anadolu Bilişim Satış Müdürü Sibel Bilgin kullandıkları teknolojilerle ilgili şu bilgileri paylaştı: “Müşterilerimizin projelerinde lojistik, depo, stok yönetimi alanlarında SAP’nin bütünleşik kurumsal uygulamasını kullanıyoruz. Lojistik sektörünün önemli problemlerinden biri olan dağınık yapı ve uzak lokasyon altyapı yönetimi çözümlerinde şirketlere gerek yerinde gerek merkezi yönetimlerinde hizmet veriyoruz.”

itelligence Türkiye Satış ve Pazarlama Direktörü Dr. Abdülbahri Danış, “Çok gelişmiş depo yönetiminden rota optimizasyonuna varıncaya kadar çok farklı konularda ürünler kullanılıyor. Temel hedef aslında optimizasyonu, yönetimi, anlık olarak izlemeyi mümkün kılacak ürünler kullanmak. Burada da yine mobil teknolojilerin getirdiği çok ciddi avantajlar var. Bütün sürecin öncelikle planlanması,  yürütülmesi ve son olarak izlenmesi noktasında bütünleşik çözümler kullanılıyor” dedi.
Danış, araç ve donanım teknolojileri ile ilgili ise şunları söyledi: “Araçların anlık olarak nerede olduğu, ne kadar kilometre harcadığı, hangi rotayı takip etmek istediği gibi bilgileri anlık olarak toplayıp bu bilgileri değerlendiren ve hatta ona göre aksiyon aldıran çözümlerden kullanılıyor.  Bu çözümlerde, bir aracın hangi rotayı takip etmesi gerektiği, o andaki trafik durumuna veya yol şartlarına göre anlık olarak saptanıp yönlendirilebiliyor. Konu sadece veri toplayıp daha sonra bunları analiz etmek değil artık; anlık olarak o araca yönelik aksiyon alabilmemizi, onu yönlendirmenizi ve idaresini sağlayan akıllı uygulamalardan bahsediyoruz. Bu da kaliteli optimizasyonu getiriyor çünkü lojistik sisteminde artık kâr marjları ciddi şekilde daralmış durumda. Dolayısıyla bu rekabet koşulları ve artan maliyetler sebebiyle mevcut kaynakları optimumda kullanmak zorundasınız. Bunun için de artık çok daha hızlı karar almanız gerekiyor. Belli bir dönemi bekleyip ay sonunda veya işlem gerçekleştikten sonra analiz etmek, ciddi şekilde geç kalmanıza sebep oluyor.”
“Lojistik pazarı, operasyonel verimliliğin ciddi anlamda oyunun kurallarını belirlediği, kar marjı düşük zorlu bir pazardır” sözleriyle lojistik sektöründeki zorluklardan bahseden KoçSistem Müşteri İlişkileri Yönetimi Grup Yöneticisi Okan Tezer sözlerine şöyle devam etti: “Verimliliği artırmanın en hızlı ve uygun maliyetli yöntemi, elbette teknolojinin iş süreçlerine etki etmesi ve otomasyonun sağlanması ile mümkün olabilmektedir. 7 gün 24 saat süren bir operasyonun güvenliği, takibi, analizi için kullanılan bilgi teknolojileri çözümleri, günümüz lojistik kurumlarında yoğun olarak kullanılmakta ya da kullanımları planlanmaktadır. Tüm operasyonu, zincirin halkaları olarak ele aldığımızda sürecin tamamının hem kurum hem de müşteri için izlenilebilir olması, sektörde ulaşılmak istenen başlıca gelişim hedeflerinden biridir. Müşteri, şube, toplama merkezi, tekrar şube ve teslimat adımlarının her birinin izlenebilirliğinin sağlanması, güçlü bir uygulama altyapısının kurulması ve izleme araçlarının yoğun olarak kullanılması ile mümkün olabilmektedir. İş süreçlerini düşündüğümüzde, merkezi uygulamalarda kendini kanıtlamış bir ERP ve CRM uygulamasının yanında, uygun bir lojistik yönetim platformunun pozisyonlanarak, sahadan uygun teknolojilerle veri toplanması kritik önem taşımaktadır.”
Lojistik sektöründe depo yönetim yazılımları, taşıma yönetim sistemleri, rota planlama sistemleri, araç takip sistemleri yaygın olarak kullanıldığını belirten LA Lojistik Genel Müdür Yardımcısı Çağdaş Yıldız, “Araçlarda araç takip sistemleri ile beraber rota planlama sistemleri kullanılmaya başlandı. Aslında bu iki sistem sürücülerin en kolay şekilde teslimat noktalarına ulaşmalarını ve planlanan rotalara uymaları amacıyla navigasyon cihazları da kullanılmaya başlandı. Diğer yandan sürücüler doğru projelerde akıllı mobil cihazlarla donatılıp sahada operasyonel sistemlerde gerçek zamanlı işlem yapmaları sağlanmaktadır” dedi.
Tecpro Bilgi Teknolojileri Barkod & POS Otomasyon Sistemleri Kanal Yönetmeni Uğur Demirdiş, lojistikte kullanılan teknolojilerle ilgili şunları söyledi: “Burada en çok sağlanan ürünler olarak; araç takip sistemleri, kablosuz bağlantılı bilgi fişi – fatura yazıcıları ve el terminalleri örnek verilebilir. Tüm bu donanımların kombine kullanımıyla, şirket sevkiyat araçları neredeyse takip edilebilir ve izlenebilir birer şube haline dönüşüyor. Araç içinde, sipariş, faturalama gibi lojistik dışındaki tüm süreçler de rahatlıkla yapılabiliyor ve takip edilebiliyor.”
Zebra Technologies Türkiye Ülke Müdürü Can Tolu, barkod teknolojilerinin ve yazılımların önemini şu sözlerle vurguladı: “Lojistik sektöründe her ürüne eşit ölçüde ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Depo yönetimi ve stok kontrolünden teslimat takibi ve planlamasına kadar her alanda barkod teknolojilerine ve yazılımlara ihtiyaç var. Zebra olarak gerek donanım gerek yazılım alanında sunduğumuz çözümler ile müşterilerimizin zamandan tasarruf etmeleri ve iş verimliliğinin gözle görülür biçimde artması, lojistik sektöründe bu teknolojilerin kullanılmasının ne kadar önem taşıdığının en büyük kanıtıdır. Zebra Technologies olarak, sunduğumuz mobil çözümler ile saha satış personelinin verimliliğini arttırmayı hedefliyoruz. Mobil yazıcılar aracılığıyla teslimat takibi, etiket basılması hatta bazı ülkelerde trafik cezası uygulamaları gerçekleştiriyoruz.”
Mind2Biz Informatics Satış ve Pazarlama Yöneticisi Dilek Soylu, lojistiğin ihtiyaçlarını karşılamak için teknolojinin önemine vurgu yaptı: “Perakendeden ayrı düşünülemeyecek en temel sektör olan lojistik sektöründe de müşterilerin farklı işleyişlerine uyum sağlamak ve ihtiyaçlarına hızlı cevap verebilir durumda olabilmek gereksinimi vardır. Bu çeşitliliği sağlıklı yönetebilmek için süreç ve sistem dokümantasyonunun düzenli ve etkin yönetimi gerekmektedir. Sektör iç işleyişi düzene sokacak, etkin planlamayı sağlayacak gerekli temel yazılımların kullanımı konusunda bir hayli yol aldı, ancak müşteri ile ortak işleyen süreçlere odaklanmak ve müşteri sistemleri ve saha ile bütünleşme giderek daha fazla hissedilen gereksinimler olacak.”
Soylu, lojistikte dışkaynak kullanımdan da söz etti: “Lojistik, kurumların en fazla dışkaynak kullanımı gerçekleştirdikleri alanlardan birisi. Bu nedenle kurumların bütünleşik süreçler oluşturması ve işletebilir olması -ki bu otomasyonsuz düşünülemez-  hem maliyetler hem de etkinlik açısından ciddi avantajlar sağlanmasına neden olacaktır. Yani bu iki sektörün ortak paydası olan tedarik zinciri yönetimi konusu, birlikte daha yoğun odaklanılması gereken ve faydanın yükseltilebileceği bir noktadır. Bu konudaki çalışmalarda bilgi teknolojileri ve otomasyon olanakları kurumların en önemli destekçisi olmaya devam edecektir. Otomasyon konusundaki en etkin teknolojilerden birisi ise iş süreçleri yönetim araçlarıdır.”
Sistek Satış ve Pazarlama Müdürü Ş. Ümit Kırbaşlı, lojistik alanında en kritik ve maliyet oluşturan kalemlerden birisi olan rota planlamasına dikkat çekti: “Doğru bir rota planlaması yapmak için, sektörel farklılıklara uygun çözümler üretmek gerekiyor. Sözgelimi, gıda sektöründe yapılan taşımacılık faaliyetinin kendine özgü; sevkiyat süre kısıtları, araçların özellikleri (çoklu ayarlanabilen kompartıman, çoklu tank vb), bekleme zamanlarında maliyet yapması gibi parametreleri varken, hızlı tüketim ürünlerinde depo kabul zaman kısıtları, toplama ve dağıtımın aynı anda yapılması ve çoklu tur gerekliliği gibi birbirinden farklı parametreler vardır. Bu açıdan bakıldığında, optimal rota planlaması işi, dışarıdan gözüktüğü kadar basit bir iş olmamakla birlikte, bu alanda geliştirilen katma değer teknolojik çözümler şirketlere önemli maliyet katkısı sağlıyor. Sistek Yazılım olarak perakende ve lojistik sektörü için yoğun Ar-Ge çalışmaları sonucu geliştirdiğimiz IOSIS-CYCLES ürününü kullanıyoruz.”

Sistemler hızla gelişiyor

Navigatör İş Uygulamaları Hizmet Yöneticisi Melike Ayköse, “Günümüzde lojistik işletmeler, faaliyetlerini hızlı ve eş zamanlı bilgi paylaşımı sunan sistemler geliştirerek düzenliyor. Sektör için geliştirilen mevcut uygulamalar ile stoktan satın almaya, hizmet, masraf yönetiminden demirbaş yönetimine, finanstan muhasebeye, karar destek yönetiminden zincir mağaza yönetimine kadar tamamıyla bütünleşik çalışabilir çözümlere olanak sağlanabiliyor” dedi ve ekledi:
“Bilişim sistemlerini, hizmet sundukları yönetici grupları (işlemsel seviyesi, bilgi seviyesi, yönetim seviyesi, stratejik seviye) ve servis verilen organizasyon seviyesine göre (işlemsel, bilgi tabanlı,  ofis otomasyon sistemleri, yönetim bilişim) iki gruba ayırabiliriz. Sektör içinde kullanılan ürün ve teknolojiler; intranet ve extranet, e-ticaret, barkod teknolojisi, RFID, GPRS, GPS, araç takip ve izleme sistemi, elektronik veri değişimi (EDI), ERP uygulamaları, tedarik yönetim sistemi, taşımacılık yönetim sistemi, planlama sistemleri, müşteri hizmetleri, ambalajlama ve yükleme, depo ve antrepo yönetimi, geri dönüşüm, dağıtım yönetimi, gümrükleme, veri ambarı uygulamaları olarak sıralanabilir.”

Yazılım ön planda

Vector Satış Müdürü Ergün Ufuk, kullandıkları teknolojileri şu sözlerle anlattı: “Vector olarak Türkiye’de hizmet vermekte olan gerek uluslararası gerekse ulusal birçok şirkete saha ve depo çözümleri sunuyoruz. Bu bağlamda gözlemlemekte olduğumuz bilgiler neticesinde bu şirketlerin yurtdışı ya da yurtiçinde kendi bünyelerinde oluşturdukları yazılım ekiplerinden destek aldıklarını söyleyebiliriz. Özellikle ulusal ve uluslararası taşımacılık yapan şirketler aktif araçlarında 3G özelliğe sahip el terminalleri ve araçtan gerekli olan her türlü (yakıt, hız, şoför kullanım bilgileri… vs ) alınması ve bu verilerin anlamlı bir şekilde merkeze aktarılmasına olanak veren araç içine monte edilen sabit araç terminalleri kullanıyorlar. Ayrıca özellikle uluslararası kara taşımacılığı yapan şirketler için değişen düzenlemelere cevap verebilen cihaz ve yazılımlar oldukça önemli olduğunu görüyoruz.”

Lojistikte BT’den yararlanmak müşteri memnuniyeti için çok önemli

Lojistik, müşterinin sipariş verdiği andan itibaren başlayan bir süreç olduğunu belirten Bilkur Genel Müdür Yardımcısı Ufuk Çetin Keçeci, “Müşteri ürünü kullandığı sürece üreticinin sağlayacağı hizmetler bitmez. Örnek vermek gerekirse; kullanılmaz hale gelen, modası geçmiş, hasarlı veya fonksiyonunu yitirmiş ürünler, onarılmak veya elden çıkarılmak için kaynak noktalarına geri dönerler. Lojistik faaliyetleri müşteri tatminine göre yönlendirilen malzeme yönetimi, dağıtım, satış gibi bir takım ana faaliyetlerden oluşur. Daha önce de belirtildiği gibi bu faaliyetlerin bir bütün içinde yönetilmesi gerekir. Malzeme yönetiminde hammadde, tedarik malzemesi, yardımcı parçalar gibi pek çok üretim malzemesinin yönetimi söz konusudur. Bunların talep tahminlerine ve siparişlere göre uygun miktarlarda, uygun zamanda tedarik edilip, depolanması, kullanılması ya da işlenmesi gerekir. Ürün tamamlandığında yine uygun bir şekilde paketlenip müşterinin tüketeceği noktaya ulaştırılması gerekir. Lojistik yönetimi basit anlamda müşteri tatminini sağlamaya çalışırken bilişim teknolojilerinden oldukça fazla yararlanmak zorundadır. Çünkü işlenecek bilgi çok, zaman ise çok azdır. Yapılan hatalar geri dönülemez zararlara sebep olabilir.”

 

Ayhan Sevgi

BThaber Yayın Koordinatörü





Yazar

Ayhan Sevgi

BThaber Yayın Koordinatörü

Sonraki Habere Geç

Otomasyon teknolojileri ile lojistikte hata payı en aza iniyor

Bir Yorum Bırak

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.

  • Bizi takip etmek için

  • Popüler İçerikler

    • 1
      TechFinTech için geri sayım başladı
    • 2
      Commvault, İstanbul'da SHIFT Siber Dayanıklılık etkinliğini düzenleyecek
    • 3
      Çeşitlenen risklere karşı çevik adımlar önem taşıyor
    • 4
      Yapay zekada hız için minimum kodlama bilgisi ile uygulama geliştirmek önemli

  • " Bu sitede yer alan yazılar (içerik) üzerindeki 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu altında düzenlenen tüm maddi ve manevi haklar eser sahibi olan BThaber'e aittir. Söz konusu içerikler eser sahibinin izni olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, işlenemez, değiştirilemez veya başka internet sitelerinde ya da basılı veya görsel yayın yapan diğer mecralarda yayınlanamaz. "
    +90 216 2259442
    İletişim & Satış : info@bthaber.com.tr
    Bulten Gönderimi : bulten@bthaber.com.tr

    BThaber Bültenleri İçin Kaydolun





  • BThaber’de aramak için:

  • Son İçerikler

    • KoçDigital Summit 2025’te yapay zekâ odaklı yenilikçi çözümler ele alındı
    • Türkçe destekli yapay zekâ adımı Buzzeasy
    • Bilgi güvenliğinde sadelik ve etkin çözüm buluşuyor
    • Tavan üstü modüler altyapı çözümleri pazarda yerini alıyor
    • E-ticaret sektörüne ücretsiz trafik ve analiz çözümleri

  • KURUMSAL
  • KÜNYE
  • Anasayfa
  •   
  •  
  •   
© Copyright 1995 - 2025 BThaber | Powered By BUBERKA YAZILIM
Geldanlagen
Aramaya başlamak için birşeyler yaz ve enter tuşuna basın

Bildirimler