MEB YEĞİTEK’in en önemli hedefi; eğitim içerikleri


29. e-Devlet Yuvarlak Masa Toplantısı; ‘MEB, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Teknoloji Yaklaşımları’ başlığıyla 30 Nisan tarihinde Ankara’da düzenlendi. MEB YEĞİTEK Genel Müdürü Dinçer Ateş, amaçlarının içerik temini ihaleleri de yaparak hem eğitim sektörünün hem de dijital eğitim yayıncılığı sektörünün Türkiye’de gelişmesini sağlamak olduğunun altını çizdi.
‘MEB YEĞİTEK – Teknoloji Yaklaşımları’ e-Devlet Yuvarlak Masa Toplantısı’na; MEB YEĞİTEK Genel Müdürü Dinçer Ateş, MEB YEĞİTEK daire başkanları, sponsor ve destekleyici firmalar; Netaş, Teradata, EMC, Intel, Türk Telekom, Oracle, BTBurada ve konuk dinleyiciler katıldı. Toplantının moderatörlüğünü yapan BThaber Yayın Koordinatörü Ayhan Sevgi, 20 yılı aşkın süredir yayımlanan BThaber gazetesinin başarısının bilişim sektörünün de başarısının yansıması olduğunun altını çizerek e-Devlet dergisiyle beraber e-Devlet Yuvarlak Masa Toplantıları’nın da gelenekselleştiğini kaydetti.
Fırsat eşitliğini temin etmek çok önemli
EBA, dünyanın en büyük eğitim içeriği platformu
Bilişim sektörünü eğitim içerikleri üzerine çalışmaya davet ediyoruz
MEB YEĞİTEK Sistem Yönetimi Daire Başkanı Dr. Yakup Yüksel; ‘Eğitimde Dijital Dönüşümde Sistem Yönetimi’, ‘IDM, MDM, ESY’ ve ‘Bilgi Güvenliği’ başlıklarında bir konuşma gerçekleştirdi. Yüksel, genç ve donanımlı bir ekiple birlikte çalıştıklarına dikkat çekti ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Etkileşimli sınıf yönetimi yazılımı, sınıf içerisinde öğretmenin öğrencileriyle etkileşimini akıllı tahtayla sağlıyor. Tabletleri, ders kitaplarına alternatif olarak dağıtmıyoruz, bu öğretmenin sınıf içerisinde kolaylıkla öğrencilerini takip etmesine imkân veriyor. Öğretmen, dersin
‘Teknoloji Bütünleştirmesi’ üzerine konuşan MEB YEĞİTEK Eğitim Bilişim Sistemleri Daire Başkanı Harun Çiçek de, Fatih Projesi’nin bir donanım projesi olmadığını yineleyerek şunları kaydetti: “İçeriğiniz, yazılımınız olmadığı müddetçe donanım çöplüğü olmaktan öteye gidemiyorsunuz. Şu ana kadar, tablet bilgisayar, etkileşimli tahta ve çok fonksiyonlu yazıcıların dağıtımlarını yaptık. 737 bin civarında tablet dağıtımımız oldu, 700 bin civarında daha tablet, eylül, ekim ayına kadar dağıtılmış olacak. Etkileşimli tahta hızla devam ediyor. En önemli bileşenlerimizden biri de; altyapı. Türk Telekom ile ilgili erişim protükülü imzalandı. Fiber internet geçişlerimiz de hızlı bir şekilde devam ediyor. Donanım bir araç. Burada en önemli kısım altyapı, içindeki yazılımlar ve özellikle içerik.”
Firmalar odaklarına eğitimi alıyor
Firma yetkililerinin konuşmalarını gerçekleştirdiği, etkinliğin ikinci bölümü olan ‘Teknoloji Eğilimleri’nde; ilk olarak Türk Telekom, kamu satış tarafında eğitimden sorumlu satış grup üyesi olarak görev yapan Semra Yılmaz bilgi paylaşımında bulundu. Yılmaz, “Bir bütünleştirme süreci yaşıyoruz. Fatih Projesi’nde de omuz omuza destek vererek çalışıyoruz. 3362 tane okulun erişimini fiber erişime çevirmekle ilgili çalışmalarımız çok hızlı şekilde devam ediyor. Bu noktaların her birinde fiber bağlantılarımız yapıldı. Dijital eğitim içerikleri konusunda da sürecin içindeyiz” dedi. Teradata Kıdemli Endüstri Lideri Mehmet Bütün de, işlerinin tamamen veri yönetimi ve veri analitiği olduğunu belirterek Türkiye’de 55 kişiyle hizmet verdiklerini ekledi ve şunları söyledi: “Donanım ve yazılım tedariki yapıyoruz, kendi donanımımız kendi yazılımımız üzerinde hizmetlerimizi sağlıyoruz. Verinin olduğu her yerde varız. En iyi, en nitelikli içeriği en uygun ve en verimli şekilde özellikle masanın üzerinde tutabilmek için analitik gücün çok önemli olduğunu vurgulamak isteriz.” Netaş olarak MEB ile Fatih Projesi’nde gerçekleştirdikleri iş birliğine dikkat çeken Netaş Kamu ve Telekom İşletmeleri Satış Direktörü Altay Doğu, “9052 okulun altyapı kurulum işinin sorumluluğunu üstlenmiş bulunmaktayız. Bu proje ile ilgili olarak tüm şirketçe var gücümüzle çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Okulların internet erişimlerinin de zamanında sağlanması için elimizden geleni yapmaya hazırız” şeklinde konuştu. Intel Genel Müdür Yardımcısı Yalım Eriştiren, Intel olarak 2014’ün mayıs ayında İTÜ Teknokent’te Ar-Ge merkezlerini açtıklarını hatırlatarak odak kararlarından bir tanesinin de eğitim teknolojileri olarak belirlendiğini söyleyerek “ Avrupa’daki üç Ar-Ge merkezinden bir tanesi Türkiye’ye geldi. Eğitim teknolojileri alanında çalışan tek Ar-Ge merkezi Türkiye’de oldu.
Bu ülkenin kalkınması için neler yapabiliriz diye bakıyoruz, o bilinç düzeyinde arkadaşlarla çalışıyoruz” ifadesini kullandı. Bahsedilen yapılara geçişleri yaparken arka taraftaki standartları belirlemenin önemine dikkat çeken EMC Kıdemli Sistem Mühendisi Göksel Okay, “Bu atılımı yaparken maliyeti kontrol altına almak ve en önemlisi bu yapılara geçişte son kullanıcılara erişimlerde riskleri mümkün olduğunca minimize etmek çok önemli; maliyet anlamında olduğu kadar güvenlik anlamında da. Veriler artık daha da artarak ilerliyor, EMC olarak tüm bu katmanlarda çalışıp bütünleşik yapıları sağlayabiliyor, yine aynı şekilde amaca özel düzenlenmiş yapılar da sunabiliyoruz” dedi. BTBurada Satış Mühendisi Naci Volkan Yağcı konuşmasına etkinlikteki en genç firma olduklarını söyleyerek başlayıp şunları aktardı: “Her projenin en önemli taraflarından birisi; bilgidir, bilginin güvenliği ve yönetimidir. Maliyetleri de öngörerek sanallaştırmayla ilgili bir sunum hazırladık. BTburada.com yurt içi ve yurt dışından temin ettiği kurumsal ürünlerinin yanı sıra ileri seviye teknolojik servisleriyle de ön plana çıkmayı planlıyor. Bu nedenle BTburada.com, kurumlara yedekleme, felaket kurtarımı ve bilgi güvenliği hizmetleri de sunuyor. Çevrimiçi satış sitesiyle hızlı temin konusunda çözüm üreten şirketimiz, çok zengin yazılım çeşitleri deposuyla BT alanında yakın geleceğin en güçlü kurumsal ürün tedarikçisi olmaya aday.” Yağcı, “Neden sanal yapı?” sorusuna, “Sanallaştırma kısaca fiziksel bir yapıyı alıp mantıksal hale getirmektir. Minimum fizikî yapılara maksimum performans sağlamaktır” yanıtını verdi.