- Reklam -
Ana Sayfa » CxO Roundtable

Migros Altyapı ve Bilgi Güvenliğinden Sorumlu Direktör Lütfi Karagöz: “OLABİLDİĞİNCE NET, UYGULANABİLİR İŞ SÜREKLİLİĞİ SENARYOSU HAZIRLIYORUZ”

Ayhan Sevgi Tarafından 7 Mayıs 2023
0
1.4K Görüntülemeler



“Pandemide felaket yönetimi ile ilgili farklı bir deneyimdi, sonrasında beklenen depremin  olmasıyla felaket planı hazırlıklarımızı tekrardan gözden geçirme ihtiyacı hissettik.

Mağazalar, dağıtım merkezleri, şube müdürlükleri gibi 81 ilde 3 bin civarında lokasyonu bulunan dağıtık lokasyona sahip şirketler için felakete hazırlıklı olmak ekstra zor …

Migros’ta şu anda farklı amaçları bulunan 9 takım bir çatı altında ve bir şemsiye yönetimi ile başta deprem olmak üzere, bütün diğer felaketlere hazırlıkla ilgili bir çalışma tekarardan başlatıldı. Felaket durumunda lojistik, satış ve pazarlama gibi ana faaliyetlerin aksamaması, işlerin devamını sağlayacak personelin organizasyonel yapılanması, marka yönetimi ve sosyal dayanışma, çalışanlarımıza desteğe kadar farklı farklı amaçlarla çalışan takımlar oluşturduk.

Birincisi felaketlere karşı yapılan bir hazırlık ve senaryolar, ikincisi de bu felaket gerçekleştikten sonra alınacak aksiyonlar kesinlikle net olmalı. Alınacak aksiyonları da sınıflandırıyoruz. İlk anda, 6, 12, 72 saatte, ilk haftada neler yapacağımızı net belirlemek çok önemli …

Yaklaşık 3 sene önce IT içerisinde iş sürekliliği odaklı çalışna yeni bir birim kuruldu. 2 yıl önce ODM`i ( Olağanüstü Durum Merkezimizi) Tier3 standartlarda yönetilen Vodafone İzmir Gaziemir Veri Merkezine yepyeni bir mimari ile taşımaya karar verdik. ODM odaklı takımlarımızın desteği ile her geçen gün kapsamı büyütüyor ve belirli frekanslarda yaptığımız kısmi tatbikatlarla sistemlerin fekalet anında ODM`de çalışırlılığını test ediyoruz.

Migros’un ikinci büyük cirosunu yaptığı bölge Ege… İş sürekliliği açısından da Migros’un en büyük şube müdürlüğünün olduğu, en fazla çalışanımızın olduğu bölge… Deprem anında olası enerji ve operatör ağ kesintilerinden etkilenmemek adına, halen karasal ve havai veri iletim ortamları ile kendi içinde yedekli çalışan lokasyonlarımızın iletişim altyapılarını tekrar gözden geçiriyoruz. Alçak yörünge uydu sistemleri gibi teknolojilerle kritik lokasyonlarımızı iletişim süreklliliğini garanti altına almak için test çalışmaları yapıyoruz.

Migros’un 4 bin sunuculu devasa bir veri merkezi var ve 250 bine yakın IP cihazın bağlı olduğu devasa bir ağ … Mağazalar, şube müdürlükleri, dağıtım merkezlerinde çalışan tüm uygulamalar için kesintisiz iletişim olmazsa olmaz. Lokal ağda çalışan hiçbir iş uygulamamız  yok.

Bu devasa altyapının ODM`ini kurgularken ODM`in sadece felaket anında değil her daim aktif ( normal şartlar altındayken de bazı uygulamalarımızın ODM`den çalışması) olmasını da önemsiyoruz. Aktif-aktif veri merkezi mimarisi yatırımları çok büyük, dolayısıyla uzun bir sürece yayıyoruz, sadece kritik iş uygulamaları için şu anda devreye alıyoruz.

ODM merkezi olarak İzmir’i seçerken aynı zamanda Ankara ve Antalya başta olmak üzere iş sürekliliğini iş birimleri bazında yayma kararıda aldık. Bu devasa altyapının sürekliliği için Vodafone ve çalıştığımız diğer üçüncü parti entegratör şirketlerinde İzmir`de faaliyet göstermesi ve felaket anında destek verebilecek durumda olmaları önemli … Özellikle başta Vodafone olmak üzere diğer operatörlerinde iletişim ortamını bu duruma hazırlamalıdırlar. Enerji yönetimi, jeneratörler için mazot tedariği gibi konuları tekrar tekrar ele alıyoruz. Tatbikatları ekosistemimizdeki firmalarla beraber yapmamız çok önemli. Oldukça net bir senaryo oluşturmak istiyoruz.”

Ayhan Sevgi

BThaber Yayın Koordinatörü





Yazar

Ayhan Sevgi

BThaber Yayın Koordinatörü

Zorlu Holding CIO’su Murat Zeren: “İŞ BİRİMLERİ İLE UYUM ESAS”
Sonraki Habere Geç

Zorlu Holding CIO’su Murat Zeren: “İŞ BİRİMLERİ İLE UYUM ESAS”

  • Bizi takip etmek için

  • Popüler İçerikler

    • 1
      TechFinTech için geri sayım başladı
    • 2
      Commvault, İstanbul'da SHIFT Siber Dayanıklılık etkinliğini düzenleyecek
    • 3
      Çeşitlenen risklere karşı çevik adımlar önem taşıyor
    • 4
      Yapay zekada hız için minimum kodlama bilgisi ile uygulama geliştirmek önemli

  • " Bu sitede yer alan yazılar (içerik) üzerindeki 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu altında düzenlenen tüm maddi ve manevi haklar eser sahibi olan BThaber'e aittir. Söz konusu içerikler eser sahibinin izni olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, işlenemez, değiştirilemez veya başka internet sitelerinde ya da basılı veya görsel yayın yapan diğer mecralarda yayınlanamaz. "
    +90 216 2259442
    İletişim & Satış : info@bthaber.com.tr
    Bulten Gönderimi : bulten@bthaber.com.tr

    BThaber Bültenleri İçin Kaydolun





  • BThaber’de aramak için:

  • Son İçerikler

    • KoçDigital Summit 2025’te yapay zekâ odaklı yenilikçi çözümler ele alındı
    • Türkçe destekli yapay zekâ adımı Buzzeasy
    • Bilgi güvenliğinde sadelik ve etkin çözüm buluşuyor
    • Tavan üstü modüler altyapı çözümleri pazarda yerini alıyor
    • E-ticaret sektörüne ücretsiz trafik ve analiz çözümleri

  • KURUMSAL
  • KÜNYE
  • Anasayfa
  •   
  •  
  •   
© Copyright 1995 - 2025 BThaber | Powered By BUBERKA YAZILIM
Geldanlagen
Aramaya başlamak için birşeyler yaz ve enter tuşuna basın

Bildirimler