- Reklam -
Ana Sayfa » Dosya

Mobilite çalışma şekillerini değiştiriyor

Ayhan Sevgi Tarafından 7 Kasım 2010
0
858 Görüntülemeler




Mobilite çalışma şekillerini değiştiriyor

Mobil çözümler OT/VT uygulamalarına yeni bir form kazandırdı. Saha çalışmalarını çok daha sağlıklı ve verimli hale getiren mobil teknolojilerde yaşanan gelişmeler, doğal olarak OT/VT sektörünü birebir etkiliyor. Bu anlamda 3G ve ardından gelen mobil genişbant teknolojilerinin, OT/VT çözümlerine etkileri çok net.
Mobil iş uygulamalarının iki farklı şekilde değerlendirilebileceğini kaydeden Bilkur Proje Müdürü Ufuk Çetin Keçeci, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bunlardan birincisi mobil ofis uygulamalarını içeren iş uygulamaları. Özellikle 3G’nin gelişimiyle bulunduğunuz her yer sizin ofis haline gelmiş durumda istediğiniz anda ofisinize bağlanarak ticari programlarınızı kullanıp şirketinizi kontrol altında tutabileceğiniz gibi size gelen e-postalara anında cevap vererek müşteri taleplerine zamanında dönebilme olanağına sahipsiniz. Mobil iletişim cihaz ve hizmetlerinin fiyatlarının düşmesiyle mobil iş yapma taleplerini artırmış durumda. Her işletme ‘Acaba ben mobil uygulamaları nasıl kullanabilirim’ sorusunu sormaya başlamışdı. Aslında mobil uygulamalar halen yapılan işlemlerin dışında farklı bir işlem için kullanılmıyor. O zaman ‘Mobil uygulamalarlala değişen nedir’ diye sormak lazım.”
Mobil teknolojilerin saha çalışanlarının iş süreçlerini çok daha verimli hale getirdiğini örneklerle açıklayan Keçeci, bu şekilde mobil uygulamaların zaman kazandırdığını ve hata payının azaldığını vurguladı. Dolayısıyla iş yapma şekillerinin değiştiğini kaydeden Keçeci, “Daha verimli operasyonlarla daha kârlı işlemler yapılmaya başlandı. Bu noktada iletişim altyapısı önem kazanıyor. Bu alandaki gelişmeler mobil uygulamaların yaygınlaşmasını sağlamaktadır. Her ne kadar 3G uygulamalar popüler gibi gözükse de EDGE iletişim kapsama alanının genişliği ve ihtiyaç duyulan temel veri aktarım kapasitelerini karşılamasından dolayı hala yaygın olarak kullanılmaktadır” dedi.

3G doğru platform
Şirketlerin halihazırda GPRS ve  EDGE teknolojilerini iş süreçlerinde kullandıklarını kaydeden Boer Genel Müdürü Onur Erduran, burada amacın verilerin doğru ve hızlı bir şekilde aktarılması olduğuna dikkat çekti. Erduran, “3G teknolojisinin  hayatımıza girmesiyle birlikte müşterilerimizden video ya da resim aktarımı gibi çeşitli istekler oldu. Özellikle saha elemanlarının gittikleri yerlerdeki fatura, yer, raf ve benzeri yerlerin fotoğraflarını çekip merkeze çevrimiçi olarak göndermek istediler. Bu bakımdan 3G bizim için çok uygun bir platform oldu” derken Intermec Technologies Kanal İş Yöneticisi Hakan İkiz, 3G’nin avantajlarını şu kelimelerle aktardı: “Özetle 3G bir önceki EDGE teknolojisine göre daha hızlı veri aktarımı sağlayan bir teknoloji. İlk olarak cep telefonu pazarına ciddi bir ivme getirdi. OT/VT sektöründe üreticiler bu özelliği barındıran ürünleri piyasaya sunduk ve gerçekten ciddi taleplerle karşılaştık. Daha önce karşılaştıkları bağlantı hızı yavaşlığı sebebiyle teslimat noktasında kaybedilen zaman ve bunun maliyeti karşılığında yeni 3G teknolojisinin kullanılmasının avantajlı olduğu görüldü. Daha önce de söylediğim gibi şirketler maliyetlerini en aza indirmek amacıyla ellerindeki kaynakları daha verimli kullanma yoluna gidiyorlar.
Bu da mevcut işgücü ile
daha fazla iş gereksinimi demek. Sahanın hızlanmasında 3G’nin faydalarını göz ardı edemeyiz. Bundan sonra hızlı iletişimin verimli kullanılabildiği alanlar yaygınlaşacak, teknik özellik ve kapasiteleri yüksek cihazların yaygınlaşması ile daha fazla uygulama el terminalleri üzerinde koşabilecek. Böylece saha elemanının gün içerisinde ofise dönmesini gerektirmeden, işlerinin çoğunu el terminali üzerinden halledebileceği yönünde ilerleyeceği kanısındayız.”

Engin_GuneyHız, dolayısıyla verimlilik arttı

KoçSistem İş Uygulamaları Satış Yöneticisi Engin Güney, 3G’nin OT/VT sektörüne getirileri konusunda şunları söyledi:
“Bu konuda 3G öncesi ve sonrasına bakmak gerekmektedir. 3G öncesinde sahadan toplanan veriler ‘batch’ dediğimiz metodla merkezi yazılıma alınmakta ya da GPRS üzerinden küçük bilgiler yollanmaktaydı. Oluşturulan çözümlerde, hız sorunu sebebiyle isterlerin karşılanması yeterli olmamaktaydı. Ancak 3G ile sahadan her türlü verinin toplanmasında çoğu engel ortadan kalkmakta ayrıca çoğu noktada uzaktan eğitime kadar gidecek yeni çözümler sunulmaktadır.”

Ahmet_SinanOT/VT mobildeki gelişmelere uyum sağlamalı

Mobit Bilişim Pazarlama Müdürü Ahmet Sinan Ekinci, 3G konusunda farklı bir noktaya dikkat çekti:
“3G, her zaman ve her yerde erişim olanağı sunmasına rağmen, kablosuz dünyaya gerçek genişbant sağlamıyor. Halihazırda, dünya çapında yaklaşık iki milyar insan kablosuz iletişim kullanıyor. Bu kullanıcılar, cihazlarıyla daha fazlasını yapmak istemekle kalmıyor, aynı zamanda evlerinde ve ofislerinde sahip oldukları genişbantın kalite ve hızının artmasını da talep ediyorlar. Ülkemizde henüz tatminkar olmayan altyapı ise giderek gelişecek. Şu günlerde cep telefonu üreticileri, ürünlerde kullanılan işletim sistemlerini birkaç mobil işletim sistemi üzerinde standardize etmek için uğraş veriyorlar. Geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirilen 3GSM Dünyası Kongresi’ndeki açıklamalara göre, ilgi özellikle geliştirici grubu zengin olan açık platformlara yönelmekte. Bu durum sadece konuşma ve temel telefon işlevleri barındıran; yüksek miktarlarda üretilip piyasaya sürülecek olan telefonlar için bile bir standardizasyon olacağının göstergesi. Akıllı telefonlar ve PDA’lerin birbirine bu kadar yaklaştığı günlerde, işletim sistemleri üzerinde GSM operatörlerinin büyük söz sahibi olacağı görülüyor. Benzeri teknolojileri kullanacak olan endüstriyel PDA’ların kullanılacağı OT/VT alanında da buna paralel hızlı bir teknolojik gelişmenin yaşanacağı aşikar.  Sektörde yeni 3G hatta 4G genişbant teknolojisi ile verinin iletimi daha sağlıklı ve kesintisiz olacaktır.  OT/VT sektörüne yönelik çalışma yapan donanım ve yazılım şirketleri de kendilerini bu teknolojik gelişmeye paralel olarak yenilemek zorunda kalacaktır.”

Dursun_TosunogluÇözümler yaygınlaşacak

FSS Yazılım Satış ve Proje Yöneticisi Dursun Tosunoğlu’na göre mobil alanda yaşanan teknolojik gelişmeler çözümlerin daha da yaygınlaşmasını sağlayacak. İletişim altyapıların hızlanması daha çok bilginin sahadan çevrimiçi toplanmasını sağlayacak. Şirketlerin saha ekiplerinin verimliliğini olumlu yönde etkileyecek.

Ayhan Sevgi

BThaber Yayın Koordinatörü





Yazar

Ayhan Sevgi

BThaber Yayın Koordinatörü

Sonraki Habere Geç

Sümerler yazılı iletişim tekniklerini biliyorlar mıydı?

Bir Yorum Bırak

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.

  • Bizi takip etmek için

  • Popüler İçerikler

    • 1
      Yapay zekada hız için minimum kodlama bilgisi ile uygulama geliştirmek önemli
    • 2
      Türkiye, yapay zeka yatırımlarında bölgesel merkez olabilir
    • 3
      Vodafone Türkiye ve Yandex Türkiye'den stratejik iş birliği
    • 4
      Redington, Azerbaycan Ofisi ile coğrafi gücünü pekiştiriyor

  • " Bu sitede yer alan yazılar (içerik) üzerindeki 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu altında düzenlenen tüm maddi ve manevi haklar eser sahibi olan BThaber'e aittir. Söz konusu içerikler eser sahibinin izni olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, işlenemez, değiştirilemez veya başka internet sitelerinde ya da basılı veya görsel yayın yapan diğer mecralarda yayınlanamaz. "
    +90 216 2259442
    İletişim & Satış : info@bthaber.com.tr
    Bulten Gönderimi : bulten@bthaber.com.tr

    BThaber Bültenleri İçin Kaydolun





  • BThaber’de aramak için:

  • Son İçerikler

    • KoçDigital Summit 2025’te yapay zekâ odaklı yenilikçi çözümler ele alındı
    • Türkçe destekli yapay zekâ adımı Buzzeasy
    • Bilgi güvenliğinde sadelik ve etkin çözüm buluşuyor
    • Tavan üstü modüler altyapı çözümleri pazarda yerini alıyor
    • E-ticaret sektörüne ücretsiz trafik ve analiz çözümleri

  • KURUMSAL
  • KÜNYE
  • Anasayfa
  •   
  •  
  •   
© Copyright 1995 - 2025 BThaber | Powered By BUBERKA YAZILIM
Geldanlagen
Aramaya başlamak için birşeyler yaz ve enter tuşuna basın

Bildirimler