Mutlu son


Oracle’ın üst düzey yöneticilerinin geçtiğimiz günlerde Rekabet Komisyonu Başkanı Neelie Kroes ve yardımcıları ile bu konuda yaptığı yoğun görüşmelerden sonra iki Kaliforniya şirketi arasındaki bu işin bundan böyle Avrupa’daki veritabanı pazarı için olumsuz bir durum yaratmayacağı konusunda komisyon görevlilerinin ikna oldukları anlaşılıyor. Komisyonun bu eğiliminin dünyanın en büyük veritabanı programcısı Oracle’ın bedelsiz olan açık kaynak veritabanları uygulaması MySQL’in geçerliliğini koruyacağını kabul etmesinden kaynaklandığı görülüyor.
Neelie Kroes’ın yaptığı açıklamaya göre Oracle son on yıldan beri 100 milyondan fazla yüklenen MySQL’i desteklemek için her türlü güvence vermiş olup bu yazılımın ticari lisanslarını beş yıla kadar uzatırken aynı zamanda halen MySQL’i kullanan şirket ve bireylerden hiçbir şekilde fikri mülkiyet ile ilgili bir talepte bulunmayacağını taahhüt ediyor. Ayrıca Oracle MySQL’i iyileştirme amacı ile araştırma ve geliştirme için önümüzdeki üç yıl içinde 72 milyondan daha fazla bir yatırım yapacak. Oracle’ın bu ödünleri vermesinden sonra komisyonun 19 Ocak tarihine dek resmen yeşil ışık yakması bekleniyor.
Oracle için Avrupa’da bu olumlu gelişme yaşanırken Avrupa Komisyonu’nun uğraştığı bir diğer teknoloji devi Microsoft’un rakip bir web tarama seçimi için tüketicilere seçme olanağı sağlamasına razı olması ile on yıldan beri komisyon ile süre gelen anlaşmazlığın da sonuna yaklaşılıyor. Brüksel’de gene Kroes tarafından yapılan açıklamada Microsoft Windows işletim sistemini kullananlara Internet Explorer’a rakip olan ve Apple ile Google gibi şirketlerin ürettikleri 11 adet tarayıcı için seçme olanağı tanıyacak. Beş yılı kapsayan bu anlaşmanın 1975 yılında kurulduğundan beri mülkiyet haklarını savunan Microsoft gibi bir şirket için beklenmeyen ödünlerden oluştuğu dikkati çekiyor.
Sonuç başarılı Microsoft’un 2007 yılının Ekim ayında Avrupa Komisyonu’na 2.4 milyar dolar ceza ödemesine yol açan bu sorunun bu şekilde sonuçlanması teknoloji dünyasında komisyon için çok büyük bir başarı olarak nitelendiriliyor. Anlaşma koşullarına göre Mart ayının ortalarına doğru Microsoft Avrupa’da 100 milyonu geçen Windows XP, Vista ve Windows 7 işletim sistemi kullananlara özel bir otomatik yazılım ile bir oy ekranı gönderecek ve kullanıcılar bu ekran üzerinde Internet Explorer, Firefox, Safari, AOL, gibi seçeneklerden istediklei tarayıcıyı seçebilecekler. Ayrıca Microsoft her yıl Avrupa’da Windows’lu bilgisayar alanlara oy ekranı göndermeyi kabul ederken bundan böyle bilgisayar üreticileri de Internet Explorer yerine rakip tarayıcıları monte etmekte serbest kalacaklar. Komisyon ile Microsoft arasındaki bu sorunun çözümü ile statükonun da değiştiği ve tarayıcı üreticiler için büyük fırsatların çıkacağı ve Avrupalı kullanıcıların da birçok seçeneğe ve karşılaştırma olanaklarına sahip olacakları savunuluyor. Avrupa’da pazar payı yüzde 62 olan Internet Explorer’ı Firefox yüzde 28,4 ve Apple’ın Safarisi yüzde 4,3 ve Google’ın Chrome’ı yüzde 2,8 paylarla izliyor.
Yıllardan beri özellikle Amerikan BT şirketlerine kök söktüren ve şimdiye dek çalışmaları ile Avrupalı tüketicileri koruyan kararlara imzasını atan Nellie Krose bu başarılı çalışmaları sayesinde AB’de atandığı daha önemli görevine başlamadan önce Oracle ve Microsoft ile olan sorunları çözüme kavuşturarak mutlu sonla komisyondan ayrılıyor.