Oda ortasında maç


Japonya, 2022 Dünya Kupası için dünyaya hologramlı televizyon yayını yapmaya hazırlanıyor. Japon TRT’si NHK, bu işe 6 milyar dolar ayırdı. (Evet, 6 milyar)
Hologramlı TV, üç boyutlu görüntü sağlıyor. Ama izlemek için özel gözlük gerekmiyor. Görüntü, sanki odanın ortasındaymış gibi. Holo-TV adlı şirket, yayın için 360 derece görüntü alabilen 200 tane yüksek çözünürlü kamera üretecek. Ayrıca, görüntüye gerçekçi seslerin de karışması için ileri teknolojik bir ses kayıt sistemi de oluşturulacak. Japon Futbol Federasyonu, bu projesini FİFA’ya sundu. FİFA, 2 Aralık’ta, 2018 ve 2022 dünya kupalarının yerini saptayacak. Maçlar, 208 ülkede, 400 stadyumda oynanacak. En az 360 milyon kişi tarafından izlenecek. Kaç milyon kişi maçları Holo-TV ile izlemek isteyecek sizce?
Hologram işleri üniversite-sanayi işbirliğiyle oluyor. Keio Üniversitesi’nden Prof. Jun Murai, proje komisyonunun başında. Kendisi, “Japon İnternetinin babası” olarak bilinir. Gayet saygın bir bilim adamı. Sony ve Mitsubishi, aralarındaki rekabeti kenara itip ortaklık halinde. Şimdilik bilimkurgu gibi görünse de sistem, 12 yılda logaritmik adımlarla ilerleyecek. Zaten, Türkiye’de henüz tanık olmadığımız, ama “ora”larda kullanılan benzeri acayip teknikler var. Ve insanı, eskisi kadar afallatmıyor. Prof. Murai’ye göre bu iş 2016’ya kadar tamam.
Holo-TV, ekrandan izlenmeyecek. Ortada, açıkta duran bir kitap varmış da, yüzeyinden yukarıya doğru bir görüntü olacak. 360 dereceden bakılabilecek. 1930’lardan beri televizyon ekranı olarak bildiğimiz, düz bir zeminde görüntü izlemeyle ilgisi yok. Ve çok çok net. Şöyle: 16:9 ekranı 9.8 megapiksel kullanıyor. Holo-TV’de bu, 50 megapiksel’e çıkacak. Ama elbet, genişbantınız varsa… Eğer yoksa, Holo-TV neyinize kardeşim!?
Japonların 2023 için düşündükleri bir şıklık daha var: Bu işin elektriğini, bizzat seyircilerden sağlayacağız. Evet efendim, seyirci sevinçten mi üzüntüden
mi yerinden zıpladığında oluşacak hareketi elektriğe çevireceğiz. Hatta, seyircinin avazını da dönüştürmek istiyoruz. Ama işin orası biraz zor- şimdilik, üzerinde çalışıyoruz. Ve tabii, stadyumlarımızda güneş panelleri olacak. Söylemesi abes.
Hologramlı yayının benzerini gösteri dünyasında kullananlar var. Örneğin, animasyon pop grubu (!) The Gorillaz, 2006 Grammy Ödülleri töreninde sahnedeyken (!), hop diye Madonna çıkıverdi. Deliye dönen seyirci, onun hologram olduğunu anlayamadı.
Benzerini Celine Dion, sahneye Elvis Presley’le çıkarak (!) yaptı. Dubai’deki bir toplantı için Prens Charles Londra’dan oraya “zoom”landı. David Beckham, Adidas için aniden sahnede boy gösterdi. Bu sihirbazlıklar, iş dünyasında telekonferans için de kullanılıyor.