ODTÜ Konfüçyus Merkezi Çin ile köprü görevini üstlenecek


Türkiye’deki ilk Konfüçyus Merkezi olan ODTÜ Konfüçyus Merkezi Müdürü Prof.Dr. Nazlı Wasti Pamuksuz, merkezin Çin ve Çince üzerine ilk akla gelen adreslerden birisi olmasını istediğinin altını çizdi.
Prof.Dr. Nazlı Wasti Pamuksuz, Konfüçyus Enstitüleri’nin dünyada 7 yıldır olduğunu aktararak ODTÜ Konfüçyus Merkezi’nin de ODTÜ, Uluslararası Çin Dili Konseyi (HANBAN), Xiamen Üniversitesi’nin ortaklığı ve Ankara Çin Büyükelçiliği’nin desteğiyle 28 Kasım 2008’de kurulduğunu kaydetti. Pamuksuz, “Konfüçyus Enstitüleri, dünyanın değişik yerlerinde hızlıca yatırım yapıyor; şu an 400’ün üzerinde enstitütü bulunuyor. Dillerini, kültürlerini tanıtacak film festivalleri, sergiler, dans gösterileri, dil yarışmaları, Yaz Okulu gibi faaliyetler gerçekleştiriyorlar. Çince zor öğrenilen bir dil olduğu için orta öğretimden itibaren faaliyetlere başlanıyor” dedi.
Avrupa ve ABD’de Çince’ye büyük ilgi var
ODTÜ Konfüçyus Merkezi’nin yanı sıra Türkiye’de Boğaziçi ve Okan Ünivesiteleri’nde de Konfüçyus Merkezi olduğunu dile getiren Pamuksuz, “Şu anda Türkiye’de 3 tane merkez bulunuyor. Bu arada sadece Londra’da 5 tane Konfüçyus Enstitüsü var. Özellikle Avrupa ülkelerinde ve Amerika’da Çince’ye çok büyük talep artışı olduğunu gözlemliyoruz. Avrupa kökenli aileler olmasına rağmen, aileler liseden itibaren çocuklarını Çince eğitim veren okullara göndermeyi tercih ediyor. Biz de bu ilgiyi yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Diğer merkezlerle birlikte; diploma, değişim programları, ortak Ar-Ge programları gerçekleştirmeyi planlıyoruz. ODTÜ’ye de katkısı olmasını, Konfüçyus Merkezi köprü görevi görsün istiyoruz” şeklinde konuştu.
ODTÜ, Çin ile iş yapmanın başlangıç noktası olmalı
ODTÜ Konfüçyus Merkezi’nde öğrencilere, halka verilen Çince eğitimin yanı sıra, ODTÜ Teknokent’e de faydalı olmasını istediklerini kaydeden Prof.Dr. Nazlı Wasti Pamuksuz, sözlerine şöyle devam etti: “280 tane teknoloji şirketi bulunuyor. Onlara ne tür hizmetler verebiliriz, neler geliştirebiliriz diye düşünüyorum. Burası Çin ile iş yapmanın başlangıç noktası olmalı. Çin’e açılmak isteyenlere rehberlik vermeliyiz. Bunun için ön seminerler tasarladık. Tüm bunları oturtmak zaman alıyor. Çevrimiçi anket yaptık, iş adamlarına Çin ile ilgili neleri bilmek istediklerine, nelere ihtiyaç duyduklarına dair sorular sorduk. İş yaparken, teknoloji ortaklığı kurmak isterken kime gideceklerini bilmeyebiliyorlar. Bu kitle hep gözümün önünde. Teknokent’te seminer verdim; herhangi bir çalışma yaptığımızda teknokente de haber veriyoruz. Çin ile iş yapmanın püf noktalarına dair araştırmalar yapmış kişilerin seminerler vermesini istiyoruz. Destekler bulup programlar oluşturacağız.”
Çin ile organik bağ kurulmalı
Merkezin, ODTÜ’ye kazanımının yeniden altını çizen Pamuksuz;
“Konfüçyus Merkezi’ne mekân ve imkân sağlayan bir ODTÜ var; kalıcı bir şeyler olmasını çok arzu ediyorum. Bir kereliğine bir kişi Çin’e gitsin gelsin değil, devamlı bir bağımız olsun istiyoruz; organik bağlantımız olmalı. Çin’den Türkiye’ye geleceklerin ilk adreslerden biri ODTÜ olsun, dil öğrenmek isteyenlerin ilk aklına ODTÜ Konfüçyus Merkezi gelsin istiyoruz. Görünürlüğümüzü ve katkımızı artırmak isterim; Facebook ve Twitter’dayız; faaliyetlerimizi oradan izleyebilirsiniz” açıklamasını yaptı.