Ortadoğu’da haktivizm akımı yayılıyor


Ülkelerde yaşanan iç karışıklıklar doğrudan siber dünyaya da yansıdı ve Ortadoğu’yu “haktivistmin merkezi” haline getirdi.
Suriye ve Mısır’daki iç karışıklıklar kendine yeni savaş alanları yarattı. Doğrudan hedef alınan saldırıların yanı sıra web üzerinde gerçekleşen haklama savaşı kızıştı. Intel’in güvenlik bölümü olan McAfee, “haktivizm” olarak tanımlanan saldırıların Ortadoğu’da büyük bir artış gösterdiğini açıkladı.
Gerçekleştirilen saldırıların rakip ya da muhalif olarak görülen gruplara karşı yapıldığı ortaya çıkarken, bu yıl içerisinde Körfez Ülkeleri’ndeki saldırıların yarısının haktivistler tarafından gerçekleştiği bilgisi verildi. Küresel olarak haktivist saldırılara bakıldığında tüm saldırıların yalnızca dörtte birinde bu etkinin olduğu görülüyor. Ancak Ortadoğu’da siyasi yönü bulunan siber saldırılar önemli ölçüde arttı.
DoS ile kısa süreli zarar verildi
McAfee’nin EMEA yöneticilerinden Christiaan Beek, “Çoğunlukla sitelerin kullanılamaz hale geldiği ve politik mesajların bırakıldığı görülüyor. Sokaklarda can güvenliği bulunmayan kalabalıklar web sitelerini çökerterek ya da DoS saldırıları düzenleyerek protestoda bulunuyor” açıklamasında bulundu. DoS saldırıları kurumların web sitelerinin çalışamaz hale getirse de kısa süreli zarar veriyor.
Beşar Esad’a bağlılığı ile bilinen Elektronik Suriye Ordusu (SEA) New York Times’ın web sitesi ve Twitter’ı hedef alan saldırılarıyla adını duyurdu. SEA’nin dünya çapında ilk olarak Wikileaks’i savunarak eylemler düzenleyen Anonymous oluşumuna benzediği ifade ediliyor.
Siyasi eylemlerin dışında doğal zenginlikleriyle bilinen Suudi Arabistan ve Katar’da kritik altyapılara yapılan saldırılar öne çıkıyor.
Geçtiğimiz yıl dünyanın en büyük petrol şirketi Saudi Aramco’ya yapılan saldırıda 30 binin üzerinde bilgisayar zarar görmüştü.
Bundan on yıl önce saldırılarda mümkün olduğunca çok kişinin etkilenmesi hedeflenirken, günümüzde daha çok küçük grupları hedef alan saldırılar öne çıkıyor.