Playboy’un yeni girişimi


Silikon Vadisi’nin en iyi giyenen ve en başarılı CEO’larından biri olan, geleneksel Amerika Kupası yarışına en son teknoloji ile donanmış yatı ile sürekli katılan ve Şubat ayındaki yarışın galibi olan, BT dünyasının baronu ve playboyu olarak tanınan ve Forbes dergisi tarafından 28 milyar dolarlık serveti ile dünyanın altıncı en zengin kişisi olduğu açıklanan ve son olarak ‘Iron Man 2’ adlı filmde milyarder bir yazılım kralı olarak gerçek hayatını yansıtan kısa bir rolde oynayan 65 yaşındaki Larry Ellison şimdi iş hayatının en radikal girişimine başlamış bulunuyor.
Otuz yıl önce kurduğu Oracle‘ı yazılım endüstrisinin en güçlü şirketlerinden biri yapan Ellison, geçen yılın Ağustos ayında 7.4 milyar dolara satın aldığı Sun Microsystems ile şimdi Oracle’ın donanım sektörüne adım atarak aynı başarıya ulaşması için yoğun bir çalışmanın yanı sıra birkaç tane daha donanım şirketini satın alma planları yapıyor.
1990’lı yıllarda büyük şirketlere yüksek kapasiteli bilgisayarlar satan ve 2001 yılında doruğa eriştikten sonra Amerika’da patlak veren ‘.com’ krizinde zor günler geçiren ve bugüne dek karlı bir yıl geçirmeyen ve son mali yılında 2.2 milyar dolar zarar eden Sun, teknoloji dünyasındaki saygın yerini hala koruyor.
IBM’in Sun’ın bu durumu üzerine bu şirketi almak için yaptığı girişimine karşı Ellison hisse başına IBM’den 10 sent daha fazla vererek Sun’ı satın almayı başardı. Şimdi Ellison IBM’in 1960’lı yıllarda bilgisayar sistemleri için donanım ve yazılımdan oluşan standart paketlerin satışı ile sağladığı büyük başarıyı aynı strateji ile uygulayarak Sun’ı yeniden eski günlerine döndürmeyi planlıyor.
Sun’ın mühendislik ekiplerini son derece yetenikli bulan ancak geliştirilen ürünlerin satışında yönetimin büyük hatalar yaptığını, bazen tek bir anlaşma kapsamındaki satışlarda 1 milyon dolardan fazla zarara yol açması nedeniyle tüm satış organizasyonu değiştiren Oracle yönetimi satın alma işlemlerinin sona erdiğinin ertesi günü mevcut Sun’ın 3 bin kişilik satış personeline ek olarak 2 bin donanım satış temsilcilerini işe
almak için gazetelere ilan verdi.
Donanım işine girerken 2003 yılının Haziran ayında insan kaynakları yönetimi programları üreticisi PeopleSoft’u satın alarak büyük bir başarı sağlayan Ellison aynı başarıyı donanım işine girmekle kazanmayı planlıyor. Oracle’ın PeopleSoft’u
satın almasından sonra 35 milyar dolar sarf ederek satın aldığı yazılım üreticilerinin sayısı 60’a yaklaşıyor. Oracle’nın hisse sahipleri de hisselerine iki kat değer kazandıran Ellison’ın stratejilerinden son derece memnunlar.
Geçen yıl Ellison’ın sunduğu Sun teknolojisine dayalı çok büyük veri depolama kapasiteli, bilgi analizini yıldırım hızı ile yapan ve fiyatı 1 milyon doları geçen Exadata‘nın birkaç yıl içinde milyarlarca dolarlık bir satış potansiyeline sahip olacağı öngörülüyor. Eylül ayında San Fransisko’da yapılacak yıllık Oracle Dünyası konferansında en az iki yeni ürünün tanıtılması bekleniyor. Büyük bir olasılıkla bu ürünlerden birinin Oracle’ın en büyük rakibi SAP’ın yazılım dizisi ile rekabet edecek, iş yönetim programlarının gelecek kuşak uyarlaması olan şimdiki kod adı ile Fusion Apps olacak.
SAP ve IBM gibi dev şirketleri rekabet alanında karşısına alan Ellison şimdilik emekli olmayı düşünmediğini, ancak yönetim kurulu kararı ile Oracle’dan ayrılabileceğini belirtirken CEO’luk görevi ile beraber playboy yaşamını daha uzun yıllar sürdüreceği anlaşılıyor.