Sanallaştırma kurumlara yeni kazanımlar sağlıyor


Sanallaştırmada ölçeklenebilirlik ve ortaya çıkan iş esnekliği, yatırımın geri dönüşüne ilişkin olarak kurumların elde ettiği kazanımların başında geliyor.
Sanallaştırma kurumlara yeni dönemin artan iş ihtiyaçları için çok önemli bir araç sunuyor. Symantec Kıdemli Teknoloji Danışmanı Koray Alkan, sağlanan tasarrufun, iş esnekliğinin ve ölçeklenebilirliğin büyük önem taşıdığını belirtti. Alkan, bu başlıkların yatırımın geri dönüşüne ilişkin olarak kurumların elde ettiği kazanımların başında geldiğini vurguladı. Proline Sistem Çözümleri Yöneticisi Yasin Çolakoğlu ise sanallaştırma teknolojilerinin en önemli avantajının, şirketlerin sahip oldukları kaynakları daha etkin kullanmalarının sağlanması olduğunu belirtti. Çolakoğlu, avantajları şöyle sıraladı. “Sanallaştırma sayesinde, fiziksel sunucuların adedi, operasyonel maliyetler ve veri merkezlerindeki elektrik ve soğutma giderleri de önemli ölçüde azaltılmış bulunuyor. İş süreçlerinde meydana gelebilecek aksamaların da önüne geçilmiş oluyor.”
StorageCraft Teknik Müdürü Can Erginkurban da önemli bir başka noktaya dikkat çekti. Sanal yapıların esnekliği sayesinde olası donanım arızalarında yaşanan kesintilerin önüne kolayca geçebildiğini vurgulayan Erginkurban, “Üstelik bu esneklik yaşanabilecek doğal felaketler sonucunda kritik sunucularını kolayca başka bir konuma veya buluta taşımalarına da olanak sağlıyor” diye konuştu. Sanallaştırmanın kurumların altyapı maliyetlerini düşürürken aynı zamanda altyapı yönetiminde esneklik ve çevikliği de artırdığına işaret eden Microsoft Türkiye Sunucu ve Bulut Platformu Yöneticisi Kadir Şener ise “Bu avantajlardan daha fazla yararlanmak ve yeni faydalar elde etmek için ise sanallaştırmadan öteye geçerek özel ve melez bulut yapılarına geçmek gerekiyor” yorumunda bulundu.
EMC Sistem Mühendisliği Yöneticisi Fırat Öztürk de, sanallaştırma konusunda önemli bir gelişim noktasına işaret etti. Sunucu sanallaştırma teknolojileri ile beraber, depolama sistemlerinin de, fiziksel ortamlarından bağımsız kılınarak sanallaştırılmasının yaygınlaştığını dile getiren Öztürk, şöyle konuştu: “Disk kapasitesini belirli disk sistemlerine bağlı olarak kullanmak ve yönetmek yerine; disk sanallaştırması kullanarak toplam disk yapısını bir veya birden fazla havuz olarak yönetebilmek mümkün.”
BT, sanallaştırma ile yeni kazanımlar getiriyor
IBM Türk Teknoloji Lideri Kıvanç Uslu ise BT’nin sanallaştırma alanında yaşama geçirdiği işlevlerle neler sağlaması gerektiğini dört başlık altında özetledi. Uslu bu başlıkları şöyle sıraladı: ”Sunucu ve depolama kaynaklarının birleştirilmesi yoluyla verimliliğin artırılması ve maliyetlerin düşürülmesi. Sanallaştırma yönetimi çözümleri yoluyla BT ekibinin önceliklerinin değiştirilmesi ve iş önceliklerini destekler konuma getirilmesi. Veri merkezi otomasyonu çözümlerini uygulayarak, anahtar konumdaki görevlerin en uyumlu şekilde icra edilmesi. Bulut ortamında, tümleşik servis dağıtımı işlevleri yoluyla, uygulamaların, iş gereksinimlerine kolayca yanıt verebilir hale getirilmesi.”
Sanallaştırma sadece yazılım lisans alımı değil; tüm bir yapının işleyişinin evrilmesidir
Sanallaştırma konusunda Netaş Kıdemli Çözüm Mimarı Ekim Engin de, çok önemli bir başka noktaya dikkat çekti. Çoğu son kullanıcının sanallaştırmayı sadece yazılım kurup çoklu sunucu sağlamak olarak görmekte olduğuna işaret eden Engin, “Bu yanlış bir yaklaşımdır. Sanallaştırma uçtan uca ve tüm BT yapısını kavrar ve BT süreçlerinin, güvenlik politikalarının ve kullanıcıların alışkanlıklarının değiştirmesini de gerektirir. Sanallaştırma sadece yazılım lisans alımı değildir; tüm bir yapının işleyişinin evrilmesidir” şeklinde konuştu.
Yüksek maliyet yükünün önüne geçiliyor
İş sürekliliği ve işletme maliyetleri açısından çok önemli bir araç
Sunucu sanallaştırmanın sağladığı birleştirme sayesinde hem iş sürekliliğini artırdığını ve işletme maliyetleri açısından da önemli avantajlar sağladığını belirten Bilişimcim Kurumsal Satış Müdürü İzzet Altunal, şu değerlendirmelerde bulundu: “Bununla birlikte uygulama ve masaüstü sanallaştırma teknolojileri de, özellikle dağıtık ofis ve çok sayıda kullanıcısı olan şirketler için, merkezi yönetim, bilgi güvenliği ve son kullanıcı destek maliyetlerini azaltma gibi faydalar sağlıyor. En önemli konu ihtiyacın doğru belirlenmesi ve bu ihtiyacı en iyi şekilde karşılayacak çözümün doğru bir mimari ile oluşturulmasıdır. Hem sunucu sanallaştırma hem de uygulama/masaüstü sanallaştırma projelerinin depolama alanı çok önemli hale gelmiş durumda. Projenin başarılı olabilmesi için bu alanlarda iyi planlama ve doğru bir mimari belirlemek gerekiyor.”