Servisle yazılımın birarada olması fırsatları da beraberinde getiriyor


HP Yazılım Grubu, bu fırsatların iyi değerlendirilmesini öneriyor.İş ortakları bölgede yazılımın üzerine servis katmanını geçirerek önemli projeler gerçekleştiren HP Yazılım Grubu, servis ve yazılımın bir araya geldiği iş modellerinde fırsatların iyi değerlendirilmesi-nin ve servis kabiliyetini geliştirmenin önemine dikkat çekiyor.
HP stratejik olarak servis ve yazılım alanında son yıllarda ciddi yatırımlar yapıyor. Yazılım alanında Türkiye pazarı da HP içinde en çok büyüyen pazarlardan biri EMEA içinde olarak öne çıkıyor. HP Yazılım Grubu EMEA Bölgesi Başkan Yardımcısı Steen Lomholt-Thomsen geçtiğimiz hafta İstanbul’daydı. Thomsen ve HP Yazılım ve Çözümler Grubu Ülke Müdürü Tayfun Topkoç ile buluşup HP’nin yazılım ve servisler tarafında 2010’a bakışını konuştuk.
Steen Lomholt-Thomsen, 2009’da HP Yazılım Grubu’nun Avrupa’da iyi bir yıl geçirdiğini, Türkiye’nin de 2009’da en hızlı büyüyen ülkelerden biri olduğunu ifade etti. İş ortaklarının başarılarının da arttığına dikkat çeken Thomsen, şunları söyledi: “Türkiye’de HP’nin yazılımda iş ortaklarının yurtdışına servis ihraç edebilir hale gelmesi bizi sevindiriyor. İş ortaklarımıza baktığınızda bölgede çok büyük projeler yapar konuma geldiler. Diğer yandan İnovasyon Merkezi’ne yapılan çalışmalar da olumlu sonuçlar vermeye başlıyor. Endüstriden aldığımız geri dönüşler oldukça pozitif.” Türkiye’deki gözlemleri sonucu, dünyada özellikle finans ve telekom alanında ne gibi zorluklar ve eğilimler varsa Türkiye’de de benzerleriyle karşılaştığını anlatan Thomsen, maliyetlerin azaltılmaya çalışıldığına, BT yöneticilerinin artık daha büyük sorumluluk içinde olduğuna ve BT’nin finansal yönetiminin daha da önem kazandığına değindi. Önümüzdeki dönemde kurumsalın yanı sıra KOBİ pazarında da hatırı sayılır bir büyüme hedefleri olduğunu açıklayan Thomsen, “Organik büyümemizin yanında HP şirket satın alımlarıyla da büyüyor. Son 4 yılda 8 milyar dolar harcamışız şirket satın almalarına. Bizim yapımızı daha ileriye taşıyacak uygun fırsatları kollamaya devam ediyoruz. Uygun fiyatlardaki doğru fırsatları arıyoruz. Çok ilginç şirketler var izlediğimiz” dedi.
“Bir cazibe merkezi haline de gelmek istiyoruz”
HP Yazılım ve Çözümler Grubu’nun Ülke Müdürü Tayfun Topkoç ise Türkiye’de 2010’da 2009’dan daha iyi bir sonuç elde edeceklerine i düşünüyor. Servis tarafında büyüdüklerine dikkat çeken Topkoç, 2009’da krize rağmen ekiplerini de büyüttüklerini, 40 kişilik bir ekibe ulaştıklarını açıkladı. Topkoç, “İş ortakları yapısını daha da güçlendirme adına ciddi planlarımız var. Birden fazla iş ortağımız bölgede özellikle yazılımın üzerine servis katmanını geçirerek önemli projeler yapıyor. Türkiye’de yazılımda bu tür servis faaliyetlerini artıran şirketlerin sayısını artırmamız lazım. Sektörel odaklanmayla katma değer yaratılabilir tabii ama esas önemli olan sektör bağımsız servis kabiliyetini geliştirebilmek. Yazılımda özellikle iş modellerinin gelecekte daha servis tabanlı bir mimariye gideceğini düşünürsek, daha servisle iç içe olacağını düşünürsek ve yazılımın yapılandırılmış veri merkezlerinden bir servis olarak verileceğini düşünürsek, servis ve yazılımın bir araya geldiği iş modellerinde fırsatlar iyi değerlendirilmeli” dedi. Topkoç, yuvarlak masa toplantıları yapmak istediklerini söylerken, BT Servis yönetimi ile ilgili Avrupa User Group Conference’ı İstanbul’da İTÜ’de inovasyon merkezinde Mart’ta gerçekleştireceklerini açıkladı.
HP’nin iki yöneticisi de donanımın yazılıma oranının Türkiye’de pek sağlıklı olmadığını düşünüyor. Thomsen, Türkiye’de yazılım ve servis pazarının daha büyümesi gerektiğini belirtirken, Topkoç, Türkiye’de yazılım ve servis algılamasında ve fiyat hassasiyetinde sıkıntılar olduğunu, servisin değerinin yeterince algılanmadığını, müşteri davranışlarının değişmesi gerektiğini, bunun için de başarılı projelerin sayısının artmasının zorunlu olduğu görüşünde.