Şirketlerde ‘daha’ların sonu yok!


irketlere sayısız başlıkta çözümler sunan SAP, ‘in memory’ teknolojisinin yaygınlaşmasıyla, bulut bilişimin de gerçek potansiyelini ortaya koyacağı kanısında.
Kurumsal uygulama yazılımları sağlayıcısı SAP, ‘SAP BusinessObjects Forum 2011’ etkinliğini 4 Mart’ta Swissotel’de düzenledi. SAP uzmanlarının yanı sıra, Türkiye ve dünyadan önde gelen firmalar da toplam 42 paralel sunum gerçekleştirdi. SAP Türkiye COO’su Uğur Candan, dünyanın her yanında artan veri, yaygınlığı giderek artan mobil cihazlara dikkat çekerek, değişimi yönetebilmenin, yani her çeşit hacimli veriyi hızlı işleme becerisinin önem kazandığını vurguladı. İş zekâsı yazılımları geliştiren Business Objects ile birleşmelerinin üzerinden 1 yıl geçtiğini hatırlatan Candan, gerek küresel pazara gerekse Türkiye pazarına yönelik beklentilerini şöyle anlattı:
“Yerli veya yabancı fark etmez, her ölçekte şirket daha düşük maliyet, daha kârlı satış ve daha düşük üretim maliyeti gibi türlü hedeflerin peşinde. Günümüzde ‘daha’ların sonu yok. Global krizde herkesin satışları düştü, ama ‘daha iyi’ olabilme kavramı hiç değişmedi. Çünkü krizler, gerçekten fırsattır. Bu durumda, şirketler ya kabuklarına çekilir ya da fırsatlara inanıyorlarsa yatırımlarına devam ederler. Krizin ardından hazırlanan birçok araştırma, nelerin şirketlere yararlı olacağını göstermeye çalıştı. Hepsine saygım var, ama tüm şirketlere iyi gelebilecek, Aspirin gibi bir ilaç, yani standart çözümler iş hayatında yok. Önemli olan; güçlü bir kurumsal yapı kurmak, şirketin kendisine hep iyi bakmasını sağlayabilmek, şirkette hastalığa neden olabilecek kusurları gidermek.”
Çekirdekler hız kazandı
Türkiye’de özellikle büyük ölçekli şirketlerin, yeni TTK’nın gerektirdiği uygulamaları zaten yıllardır yaptığını vurgulayan Candan, KOBİ’lerin de kayıtlarını bu yasanın öngördüğü yapılara dönüştürecek fonksiyonlara yatırım yapmaları gerektiğine dikkat çekti. Ama Candan’a göre, 2011 ve sonrasında dünyayı etkileyecek en önemli gelişim ‘in-memory’, yani hafıza üstünde çalışan teknolojiler olacak. Candan bu yapıyı ve beklentilerini şöyle özetledi:
“Fiziksel olarak dönen bir diskten bilgiyi okumakla, işlemcinin hemen yanında duran hafızadan okumak, hatta işlemcinin üzerinde hafıza olabilmek gibi noktalara gidiyoruz artık. Bu, 1999 yılından beri yatırımını yaptığımız, bugün de meyvelerini topladığımız bir konu. Birçok sektör devi firma ise şimdi bu konuda çalışma yapan firmaları satın alıyor. Çünkü artık çekirdek hızının limitlerine yaklaştık. Artık çözüm; çekirdek sayısının artması. Pazarda köklü bir değişim olacak. Çünkü bir işi yüzlerce kat hızlı ve iyi yapma olanağı doğacak. Biz de, 40 yıldır platform bağımsız çözümlerimizde bu gerçekle yol alıyoruz. In memory teknolojisi, bulut bilişimin de gerçek performansını sergilemesini sağlayacak. Bizim sunduğumuz bulut teknolojilerimizin hepsi zaten ‘in memory’ kullanıyor. Sektör de bu yönde ilerleyecek. Çekirdekler arttı, hız kazandı. Yazılımlar da artık bu gücü kullanmayı öğrenecek.”
Mobil ürünlerde de cihazdan bağımsız çözümler sunan SAP’nin, bu konuda da Sybase firmasını satın aldığını söyleyen Candan, çözümlerinde yeni gelişmeler olduğunu ve bunları ‘4.0’ başlığında topladıklarını belirtti. Önemli olanın; SAP sistemleri arasında gerçek bütünleşik olduğunu vurgulayan Candan, “Ama artık başka bir iş çözümüne bütünleşik olmakta da katkı ve fonksiyon zenginliği eklendi. Bu konuda ciddi bir yatırım yaptık” dedi.