“Son kullanıcı açısından bulut altyapısı önemsizdir”


Bulut mimarisinin kullanıcıyı fiziksel yapıdan soyutladığını anlatan EMC Satış Öncesi Takım Lideri Cenk Ersoy, “Bulut mimari kullanıcısı sadece servis seviyesini ve kullanım miktarını tanımlayıp servise kolayca ulaşabilmektedir. Bulut mimariyi destekleyen donanım/yazılım altyapı çözümleri ise depolama, iletişim ağı, sunucu ve uygulama katmanlarını sanallaştırarak tek bir havuz olarak yönetilebilmektedir. Bu bulut mimari servisi sağlayıcı için kolay kullanımlı, esnek ve ekonomik bir çözüm demektir. Bu yapının klasik fiziksel yapılara göre ciddi farklılıkları vardır” dedi. Klasik yapılarda depolama sistemleri, iletişim ağları, sunucular, veritabanları ve uygulamalar ayrı ayrı yönetilmekte, ölçeklendirilmekte ve tahsis edilmekte olduğunu ifade eden Ersoy, “Bu daha karmaşık ve verimsiz bir yapı doğurmaktadır” dedi. Son kullanıcı açısından bulut altyapısının önemsiz olduğunu vurgulayan Ersoy, “Sanal ile fiziksel sunucu arasındaki temel farklılığın bütün bilişim kaynaklarının tek havuz olarak ve uygulama perspektifinden bakarak kolayca yönetilip tahsis edilebilmesi” olarak tanımladı.
Bulut altyapısından her sektör farklı şekilde yararlanıyor
Sanallaştırmanın uygun maliyetler, hız, güvenlik, kolay erişim ve yüksek verimlilik sunduğunu aktaran HP Profesyonel Hizmetler MEMA (Ortadoğu, Akdeniz ve Afrika) Bölge Sorumlusu Özgür Kayım, “Sadece ihtiyacınız oranında kurduğunuz, modüler olduğu için kolayca ölçekleyebildiğiniz ve sistem kaynaklarını sadece ihtiyacınız kadarıyla kullanan esnek bir sistem düşünün. Sanallaştırma ile veri kaybı ve buna bağlı iş kesintisi riskiniz çok az, sistem az yer kaplıyor ve akıllı soğutma sistemi ile az elektrik harcıyor” dedi. Bulut altyapısının sunduğu avantajlara örnekler veren Kayım, “Bankalar ana şebeke sınırlamasından kurtularak CRM, iş zekâsı ve muhasebeyi tek sistemde birleştirip örneğin birkaç dakika içinde müşteriye kredi verebildikleri son derece basit, konsolide, hızlı ve esnek bir sisteme kavuşuyorlar. Telekom şirketleri ses, veri ve görüntü hizmetlerini genel bulut üzerinden verebiliyor, veri merkezi hizmetleri sunabiliyor” dedi.
Az yatırımla çok verim sağlanabiliyor
Fiziksel sunucularla bulut mimarisi karşılaştırıldığında en önemli farkın kullanıcılara detaylarla uğraşmasına gerek bırakmaması olduğunu ifade eden CA Technologies Müşteri Çözümleri Mimarı Uğur Ünlüakın, “Kullanıcıların sistemleri kullanmak için ne uzmanlığa, ne kontrole ne de kullanılan teknoloji altyapı bilgisine ihtiyacı kalmaktadır. Şirketler ihtiyaçlarını karşılayan özel bulutlarını kurarlar ya da bireyler gibi kamusal bulut hizmetlerini satın alırlar; bu hizmetleri alma ve kullanma kolaylığı, ödemelerini kullandıkları kadar yapmaları ve değişen ihtiyaçlarına göre aldıkları hizmetleri hızlıca değiştirebilme çevikliğine sahip olabilmeleri bulut ortamlarını farklı kılar” dedi.
Bulut teknolojilerinin yaygınlaşmasının en önemli sebebinin iyi bir yatırım geri dönüşü değeri ortaya çıkarması olduğunu vurgulayan Ünlüakın, “Zaten o yüzden bulut sistemleri BT departmanlarından çok iş departmanları tarafından desteklenmektedir. Hedef, sermaye ve operasyonel maliyetleri asgari düzeye indirirken günümüz rekabetçi iş dünyasındaki çevikliği destekleyebilecek bir BT altyapısının sağlanmasıdır. Bulut şirketlerin kendi ana faaliyet alanlarına yönelmesini sağlar. Görevi kurumun işlerini daha iyi ve verimli sağlaması olan BT’nin ise en verimli bir şekilde dışkaynaklar ile sağlanmasını ama kontrolün de yine şirketin elinde olmasını sağlar. İster özel olsun ister kamusal, bulutun temel amacı az yatırımla çok verim almaktır” dedi.