- Reklam -
Ana Sayfa » Dosya

Tek bir sunucunuz da olsa tekilleştirmenin size faydası var

Levent Daşkıran Tarafından 1 Nisan 2013
0
1.1K Görüntülemeler




Tek bir sunucunuz da olsa tekilleştirmenin size faydası var

Tekilleştirmenin tanımı ilk anda yalnızca büyük kurumlar için uygun olduğu imajı verse de, uzmanlar her ölçekte kurumun bu teknolojiden faydalanabileceğini söylüyor. Hatta tek bir sunucunuz olsa bile.

Tekilleştirme faydalı ve gayet güzel bir teknoloji, depolama sistemlerinizde dünyanın verisiyle başa çıkmanıza yardımcı oluyor. Peki tekilleştirme hangi koşullarda uygulanabiliyor? Hangi kurumlar için uygun? Uygulanması için uygulama, altyapı veya donanım tarafında birtakım ön şartları yerine getirmek gerekiyor mu? Kurumun büyüklüğü ve ölçeği tercih noktasında ne kadar belirleyici?
Destek Bilgisayar Danışmanı Aydın Paykoç, bu soruların cevabını “Tekilleştirme, büyük veriye sahip, yedekleme sürelerini ve gerekli disk alanlarını azaltmak isteyen her kurum için uygundur” şeklinde özetliyor. Kısa ama yerinde bir tanım.
GlassHouse Türkiye Satış Yöneticisi Ömer Öztürk ise konuyu şöyle detaylandırıyor:  “Tekilleştirme temelde bir yazılım algoritması. Yıllardır kullanılan bu teknoloji, çok farklı büyüklükteki ortam ve senaryolarda kendini kanıtlamış olarak, mevcut sistemindeki sorunların ve ihtiyaçların farkında olan her kurumda konumlandırılabiliyor. Teknik olarak dosya altı veri parçacıklarını işlediği için uygulamalar ve donanımlarından bağımsız fonksiyonelliğe sahip. Ancak burada kritik nokta, kurum ihtiyaçlarının detaylı incelenerek doğru tekilleştirme çözümünün projelendirilmesi. Analiz sonrası eldeki verilere göre yazılım ve donanımıyla birlikte boyutlandırılacak tekilleştirme çözümlerinden, gelecekteki ihtiyaçlar öngörülerek, ölçeklenebilir mimariye sahip olanların tercih edilmesi durumunda akıllı yatırım yapıldığından bahsedebiliyoruz.”
IBM Türk Teknoloji Lideri Kıvanç Uslu da tekilleştirmenin hemen her kurumun uygulayabileceği bir çözüm olduğunu düşünenlerden.  “Bununla birlikte tekilleştirme oranları verinin tipine göre değişiklik gösterir” diyor Uslu. “Ayrıca kurumun ölçeği, veri miktarı ve yedekleme performansı ihtiyacına göre sunulan çözümler farklılıklar gösterebiliyor. Dolayısıyla altyapı ve donanım ihtiyaçları, kurumun veri miktarı ve performans ihtiyacına göre değişiyor.”
Tek bir sunucu için bile uygulamaya değer
KoçSistem Veri Merkezi Paylaşımlı Hizmetler ve Bulut Bilişim Grup Yöneticisi Bülent Okta, veri yedeklemenin ve depolamanın kurumların en çok para harcadıkları BT bileşeni olduğuna dikkat çekerek başlıyor sözlerine. “Kurumsal veri o kadar büyük boyutlara ulaştı ki düzenli olarak depolamak istenmesi durumunda hem zaman hem de yer sıkıntısıyla karşı karşıya kalınıyor” diyor Okta. “İhtiyaç anında veriye geri dönmek istenildiğinde de çeşitli sıkıntılar tekrarlanarak yaşanıyor. Ayrıca depolama, verimliliği en düşük alanlardan biridir. Tekilleştirme, bu düşük verimliliği artırmak için kullanılan yöntemlerin başında gelir ve sadece büyük altyapılarda değil, tüm altyapılarda kolaylıkla uygulanabilir. Tek bir sunucu için bile maliyetleri azaltır, az kaynakla çok iş yapılmasına imkan verir.”
Birçok müşteri için sanal ve fiziksel sunucuların korunmasındaki zorluk, farklı yedekleme sistemlerinin tek bir ortamda çoğaltılmasından ve donanımla yazılım arasındaki bütünleşme problemlerinden kaynaklanıyor. Tekilleştirme de donanım ve yazılım çözümlerine bir arada ihtiyaç duyan bir yapı. Symantec Türkiye Satış Müdürü Murat Tora, “Hedef tekilleştirme ve sanal makine yedeklemesinde kullanılan nokta çözümler, yöneticilerin yeni bir çözüm arayışına yönelmesine neden oldu. Sunulan yeni nesil çözümler fiziksel ve sanal ortamların yedeklenmesini sağlayarak uçtan uça tekilleştirme özelliğiyle performansı en üst seviyeye çıkartıyor. Böylece Başta KOBİ’ler olmak üzere her ölçekten şirket, gelişen teknolojiler sayesinde eskiden yalnızca büyük ölçekli şirketlerin temin edebileceği altyapılara sahip olabiliyor” diyor.
Görünen o ki tekilleştirme bütün kurumlar için uygun, peki hangi veriler tekilleştirmeye uygun? Teknoser Kurumsal Sistem Çözümleri Uzmanı Selim Selveroğlu, bu soruyu şöyle cevaplıyor: “Bir verinin tekilleştirme oranı, o verinin tipine göre değişmektedir. Özellikle veritabanlarında tekilleştirme oranı yüzde 90’lara ulaşabiliyor. Ancak kendi içinde sıkıştırılmış bir formatı kullanan film, müzik dosyaları ya da zip, rar gibi zaten sıkıştırılmış verilerde tekilleştirme teknolojisinin faydalarından tam olarak yararlanılamıyor.”

En yüksek verim sanal ve dağıtık ortamlarda sağlanıyor

“Genel olarak bakıldığında, veri alanı ihtiyacı sürekli artış gösteren kurumlarda öncelikle, tekilleştirmenin kuruma maliyet ve verimlilik açılarından ne kadar fayda sağlayacağının belirlenmesi amacıyla, veri yapıları ve BT uygulamaları üzerinde detaylı bir analiz çalışması yapılması gerekir” diyor 4S Ürün Teknolojileri Danışmanı Volkan Ünlüer. Tekilleştirmenin verimli çalışacağı ortamları da şöyle özetliyor: “Özellikle çok sayıda tekrarlanan doküman ve bunların sürümlerini barındıran yapıdaki doküman yönetimi sistemlerinde, BT altyapısında çok sayıda sanal sunucu kullanılan yapılarda, sanal masaüstü altyapısını aktif ve yaygın olarak kullanan kurumlarda, boyutlarında sürekli artış eğilimi olan veritabanı kullanıcılarında sürekli yedekleme ve/veya veri transfer uygulamaları nedeniyle yüksek ağ aktivitesi bulunan yapılarda tekilleştirme ciddi performans ve verimlilik avantajı sunmaktadır. Burada önemli olan nokta yapılan analiz sonucuna göre uygulama veya donanım tabanlı tekilleştirme yöntemlerinden hangisinin kuruma maksimum fayda sağlayacak yöntem olduğunun belirlenmesi ve kurum için en verimli uygulama planının detaylı bir şekilde hazırlanmasının gerekliliğidir. Tekilleştirme, daha büyük veri hacmine, sanal ve dağıtık yerleşim yapısına sahip olan sistemlerde doğal olarak daha fazla pozitif geri dönüş sağlar. Bununla birlikte her ölçekte kuruma doğru analiz ve uygulama planıyla kesinlikle tercihlerini olumlu yönde etkileyecek avantajlar sunabilmektedir.”

Levent Daşkıran





Yazar

Levent Daşkıran


Sonraki Habere Geç

Havada bulut ama biz bunu unutmayalım

Bir Yorum Bırak

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.

  • Bizi takip etmek için

  • Popüler İçerikler

    • 1
      Yapay zekada hız için minimum kodlama bilgisi ile uygulama geliştirmek önemli
    • 2
      Türkiye, yapay zeka yatırımlarında bölgesel merkez olabilir
    • 3
      Vodafone Türkiye ve Yandex Türkiye'den stratejik iş birliği
    • 4
      Redington, Azerbaycan Ofisi ile coğrafi gücünü pekiştiriyor

  • " Bu sitede yer alan yazılar (içerik) üzerindeki 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu altında düzenlenen tüm maddi ve manevi haklar eser sahibi olan BThaber'e aittir. Söz konusu içerikler eser sahibinin izni olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, işlenemez, değiştirilemez veya başka internet sitelerinde ya da basılı veya görsel yayın yapan diğer mecralarda yayınlanamaz. "
    +90 216 2259442
    İletişim & Satış : info@bthaber.com.tr
    Bulten Gönderimi : bulten@bthaber.com.tr

    BThaber Bültenleri İçin Kaydolun





  • BThaber’de aramak için:

  • Son İçerikler

    • KoçDigital Summit 2025’te yapay zekâ odaklı yenilikçi çözümler ele alındı
    • Türkçe destekli yapay zekâ adımı Buzzeasy
    • Bilgi güvenliğinde sadelik ve etkin çözüm buluşuyor
    • Tavan üstü modüler altyapı çözümleri pazarda yerini alıyor
    • E-ticaret sektörüne ücretsiz trafik ve analiz çözümleri

  • KURUMSAL
  • KÜNYE
  • Anasayfa
  •   
  •  
  •   
© Copyright 1995 - 2025 BThaber | Powered By BUBERKA YAZILIM
Geldanlagen
Aramaya başlamak için birşeyler yaz ve enter tuşuna basın

Bildirimler