- Reklam -
Ana Sayfa » Yazarlar

Tesla ve Edison’un hikayesi

Ayhan Sevgi Tarafından 22 Kasım 2015
1
13.5K Görüntülemeler



Tesla kimdi ve Edison ile yolları nerede buluşup, nerede ayrılmıştı? Bu yazı Tesla ile Edison’un hikayesi olsun…
 
Ünal Sezer
 
Nikola Tesla’nın hikayesini her hatırladığımda biraz duraksıyorum.. Tesla gibi büyük bir dehanın insanlık için yapmak istediklerinin, sermaye sahiplerinin endişeleri ile engellendiğini düşünüyor ve acaba o dönem Edison için destek olan sermayedarlar, insanlık için Tesla’ya destek olsaydı nasıl bir dünyada yaşayacağımızı hayal edip duruyorum..  Diğer yetenekler olmadan teknik bir bilgi yeterli değil miydi? Yüz yıl sonra neden Tesla anılmaya ve Edison’a tabiri yerinde ise tepki duyulmaya başlandı? Tesla kimdi ve Edison ile yolları nerede buluşup, nerede ayrılmıştı? Bu yazı Tesla ile Edison’un hikayesi olsun…
9 Temmuz 1856 sabahında Hırvatistan’ın Smiljan köyünde Sırp kökenli bir ailenin ikinci erkek çocuğu olarak dünyaya gelmişti Tesla. Daha çocukken mayıs böceklerinin kanatlarını dönen çarklara yapıştırarak dünyadaki ilk mayıs böceği gücüyle çalışan motoru icat etmişti. Babası oğlunun kesinlikle kendisi gibi rahip olmasını istiyordu ama Tesla mühendis olmakla ilgileniyordu. Daha onyedi yaşındayken o dönem ölümcül olan kolera salgınına yakalanmıştı.  Durumu çok ağırdı. Babası duruma çok üzülmüştü, ağzından eğer iyileşirsen mühendis olmana izin vereceğim demişti. Tesla bunu duyunca hasta yatağında gözlerini açabilmiş ve hayata sırf bu yüzden tutunmayı başarmıştı.
Okulu tamamlayamadan abisinin ölümü ile uzunca bir süre depresyona giren Tesla, Avrupa’da hayallerini gerçekleştiremeyeceğini anlayınca asosyal bir kişilik olarak Amerika’ya gidip fikirlerini orada hayata geçirmek ister. Zaman içerisinde Amerika’da bilime değer veren insanlarla tanışır ve fikirlerini sunma fırsatı yakalar. O dönem bu insanlar Tesla’yı Edison’un şirketine götürüp Edison ile tanıştırırlar.  Alternatif akım ile yapabileceklerini anlattıktan sonra Edison’un teori ile vakit kaybediyorsun sözlerine içerlenir. Ancak  Edison’un doğru akım santrallerinde büyük bir verimsizlik problemi vardır. Bu problemi çözmesi karşılığında kendisine çok yüksek bir ücret önerilir. Tesla kendi labaratuvarını kurmak için bu teklifi kabul eder ve gece gündüz çalışarak tüm problemleri giderir. Hakettiği ücreti istediğinde ise Edison, sen hiç Amerikan şakalarından anlamıyorsun der ve Tesla’ya ücretini ödemez. Tesla şirketten ayrılır, uzunca bir süre Edison’un elektriğini transfer edecek kabloların geçeceği çukurları kazmak için çalışır. Bu sürede çevresinde Tesla’nın fikirlerine inanan birkaç küçük yatırımcı ile tanışır ve ilk şirketi olan Tesla Işık Şirketi’ni kurar.
Kısa bir süre sonra, bir başka yatırımcı, Tesla’nın hayalindeki alternatif akım ile çalışan motor fikri üzerine yatırım yapmayı kabul eder. Kısa bir zamanda, Tesla motorun üretimini tamamlar ve tam hayal ettiği gibi çalıştığını büyük bir memnuniyetle izler.
Edison ise bu sırada tüm bu gelişmeleri takip eder ve Tesla’nın fikirlerinin ilerlememesi için elinden geleni yapar. Hatta bu konuda o kadar ileri giderki Tesla’nın savunduğu alternatif akım ile çalışan ve idam için kullanılacak olan elektrikli sandalyeyi keşfeder. İlk olarak 1890 yılının ağustos ayında bir hükümlü için kullanılır. Sandalye, ani kalp durmasına neden olacağına inanılan 1000 Volt’a ayarlanmıştır. Bu ayar, bir gün önce bir at üzerinde denenmiş, ve ani ve temiz bir ölüme yol açacağına kanaat getirilmiştir. Elektrik verilen mahkum ölmemiştir ve doktorların, mahkumun yaşadığını teyit etmesi üzerine, bu defa 2000 volt akım verilir. Toplam sekiz dakika süren infaz adeta bir korku filmine dönüşür, mahkumun damarları patlar ve vücudu alev alır. İzleyenler, dehşet içinde hapishaneden kaçarlar. Amaç alternatif akımın ne kadar riskli ve kötü olduğunu göstermek ve Tesla’nın fikrinin insanlık için zararlı olduğu algısı oluşturmaktır. Başarısız olunan bu idam denemesi sonrasında Edison biraz daha ileri giderek yeni bir plan daha yapar.  Dünyaca ünlü bir sirkte birkaç hafta önce ürkerek birkaç insanın ölümüne neden olan file idam cezası verdirtir ve herkesin gözü önünde bu fil alternatif akıma maruz bırakılır ve öldürülür…
Tesla bu kampanyalara aldırmaz, çalışmalarına devam eder ve çok daha az maliyet ile çok daha fazla elektrik üretebileceğini düşünür. Edison ile bu kez dünyanın en büyük fuarlarından bir tanesinin ışıklandırma projesinde karşı karşıya kalır. Edison’un vermiş olduğu teklifin üçte biri bir fiyat verir ve ihaleyi kazanır. O gün Tesla, Edison’a karşı büyük bir zafer kazanmıştır. Fuar Tesla’nın ucuz elektriği ile günlerce aydınlatılmıştır.
Tesla aradan geçen onca zaman sonra  elektriğin ücretsiz olabileceğini düşünür ve bu doğrultuda çalışmaya başlar. Atmosferdeki iyonosfer tabakasını iletken olarak kullanacak ve elektriği tüm dünyaya ücretsiz bir şekilde yayacaktır. Bu durum sermayedarları rahatsız eder ve tüm yatırımcıları destek olmaktan vazgeçer. Tesla tüm varlığını bu fikir uğruna harcar. Parası bitince fikir için yapabileceği bir şey kalmamıştır. Bir otel odasında büyük bir ihtimalle aç bir şekilde hayata gözlerini yumar… FBI odasındaki tüm notlarına el koyar ve bugüne kadar kimseyle paylaşmaz.
Bundan yüz yıl önce kablosuz ses ve görüntü taşımanın mümkün olduğunu savunan Tesla, aynı zamanda bir kahin miydi soruları tartışıla dursun.. Eğer kablosuz olarak sesim sana ulaşabiliyorsa… Teşekkür ederim insanlığa kattıkların için…
Para bilimi nasıl ve ne kadar geliştiriyor sorusu ise hala aklımda…
unal.sezer@ibtech.com.tr

Ayhan Sevgi

BThaber Yayın Koordinatörü





Yazar

Ayhan Sevgi

BThaber Yayın Koordinatörü

Sonraki Habere Geç

Mobil işin artı ve eksileri

1 Yorum

Guzel kiz
12 Nisan 2018 at 15:38
Yanıtlamak için oturum açın

Yaaa cok uzuldum teslaya ben edisonu madum biliyordum yaaa….hain


Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.

  • Bizi takip etmek için

  • Popüler İçerikler

    • 1
      TechFinTech için geri sayım başladı
    • 2
      Commvault, İstanbul'da SHIFT Siber Dayanıklılık etkinliğini düzenleyecek
    • 3
      Çeşitlenen risklere karşı çevik adımlar önem taşıyor
    • 4
      Yapay zekada hız için minimum kodlama bilgisi ile uygulama geliştirmek önemli

  • " Bu sitede yer alan yazılar (içerik) üzerindeki 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu altında düzenlenen tüm maddi ve manevi haklar eser sahibi olan BThaber'e aittir. Söz konusu içerikler eser sahibinin izni olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, işlenemez, değiştirilemez veya başka internet sitelerinde ya da basılı veya görsel yayın yapan diğer mecralarda yayınlanamaz. "
    +90 216 2259442
    İletişim & Satış : info@bthaber.com.tr
    Bulten Gönderimi : bulten@bthaber.com.tr

    BThaber Bültenleri İçin Kaydolun





  • BThaber’de aramak için:

  • Son İçerikler

    • KoçDigital Summit 2025’te yapay zekâ odaklı yenilikçi çözümler ele alındı
    • Türkçe destekli yapay zekâ adımı Buzzeasy
    • Bilgi güvenliğinde sadelik ve etkin çözüm buluşuyor
    • Tavan üstü modüler altyapı çözümleri pazarda yerini alıyor
    • E-ticaret sektörüne ücretsiz trafik ve analiz çözümleri

  • KURUMSAL
  • KÜNYE
  • Anasayfa
  •   
  •  
  •   
© Copyright 1995 - 2025 BThaber | Powered By BUBERKA YAZILIM
Geldanlagen
Aramaya başlamak için birşeyler yaz ve enter tuşuna basın

Bildirimler