- Reklam -
Ana Sayfa » Etkinlik Uzay Teknolojileri

Türksat 5B’nin kapasitesi, sabit uydulara göre 20 kat daha fazla olacak

Sedef Özkan Tarafından 20 Haziran 2022
0
1.5K Görüntülemeler



Türksat 5B uydusu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı TÜRKSAT Genel Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen törenle 13 Haziran tarihinde hizmete alındı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘TÜRKSAT 5-B Uydusu Hizmete Alma Töreni’nde yaptığı konuşmada, TÜRKSAT 5-B uydusunun, tasarımından üretimine, fırlatılışından işletmesine her safhasında emeği geçen herkesi tebrik etti. Erdoğan, “TÜRKSAT 4-A 2014’te, TÜRKSAT 4-B ise 2015 yılında uzaydaki yerini aldı. Şimdi bu uydularımızın yanına yenilerini ekliyoruz. Geçtiğimiz yıl TÜRKSAT 5-A ve TÜRKSAT 5-B’yi fırlatarak, aynı sene içinde uzaya iki uydu gönderebilen ender ülkeler arasına girdik” dedi. Hizmete alınan TÜRKSAT 5-B’nin uzay yolculuğunun 19 Aralık 2021’de başladığını hatırlatan Erdoğan, “Türk mühendisleri tarafından geliştirilen yerli ve milli gözetleme uydumuz İMECE’yi 2023’ün ocak ayında, TÜRKSAT 6-A’yı da yine 2023 yılı ortalarında uzaya fırlatıyoruz” açıklamasını yaptı.

Fiber internet altyapısı konusunda yavaş gidiyoruz

Türkiye’nin uzaydaki uydu sayısının 10’a yükseleceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Başlattığımız ‘Milli Uzay Programı’yla, ülkemizin, tıpkı yeryüzündeki kara, deniz ve hava sahalarındaki menfaatleri gibi, uzaydaki çıkarlarını da savunmak, bizim namus borcumuzdur. Uydu teknolojileri en hızlı ilerleme gösterdiğimiz alanların başında geliyor. TÜRKSAT gibi köklü bir kuruluşa ve onun bünyesinde görev yapan kabiliyetli mühendislere, teknisyenlere, kadrolara sahip olmamız, bu konuda en büyük avantajımızdır” dedi. Erdoğan, yaklaşık 60 milyona ulaşan e-Devlet Kapısı kullanıcı sayımızla ve sistem üzerinden yapılabilen 6.636 farklı hizmetle, bu alanda dünyada ilk sıralarda yer aldığımıza vurgu yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, fiber internet altyapısıyla ilgili de şu açıklamada bulundu: “Mutlaka çözmemiz gereken bir diğer konu da fiber internet altyapısını hızla yaygınlaştırmamızdır. Bu konuda yavaş gittiğimizin farkındayız. Türk Telekom’daki sorunun çözümüyle bu alanda çalışan diğer firmalarımızı da teşvik ederek Türkiye’nin çok hızlı bir şekilde fiber internet altyapısını geliştirmesini sağlayacağız. Gerekirse kırsala ve nüfus yoğunluğu düşük yerlere fiber altyapı götürecek ortak bir yapının kurulmasını da destekleyeceğiz.”

Türksat 5B’nin performans ve yörünge testleri tamamlandı

Törende konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Ülkemizin ‘yüksek verimli uydu’ sınıfının en yenisi ve en güçlüsü olan Türksat 5B’yi hizmete almanın haklı gururunu hep birlikte yaşıyoruz. Türksat 5B haberleşme uydumuzu, 19 Aralık 2021’de başarı ile fırlattık. Uydumuz, 5 aylık yolculuğunun ardından, 17 Mayıs’ta 42 derecedeki yörüngesine ulaştı. Performans ve yörünge testlerini tamamladık” dedi. Hizmete başlayan uydunun dünyanın üçte birinden fazlasını içine alacak geniş bir kapsama alanına sahip olduğunu aktaran Karaismailoğlu, 5B uydusunun yüksek veri iletim kapasitesi ile uydu internet hizmetinde Türkiye’nin çok daha geniş coğrafyalarda etkin olmasını sağlayacağını, denizcilik ve havacılık gibi ticari sektörlerde etkin bir şekilde hizmet vereceğini ifade etti. “Uydu filomuzun en güçlüsü olan Türksat 5B’nin kapasitesi, sabit uydulara göre 20 kat daha fazla olacak” diyen Karaismailoğlu, “Amacımız; 2053 yılına kadar 198 milyar dolarlık ulaşım ve haberleşme yatırımları yapmak. Yerli ve milli altyapının haberleşmede ne kadar önemli olduğunun bilinciyle hareket ediyoruz. Bu doğrultuda haberleşme sektöründe; bilgi ve iletişim altyapısının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasını, fiber ve genişbant altyapısının ve kullanımının yaygınlaştırılmasını, sektörde etkin rekabetin ve tüketici refahının geliştirilmesini, yerli ve milli üretimin desteklenmesini, yerli ve milli 5G altyapısının tamamlanmasını, siber güvenliğin geliştirilmesini hedefleyerek çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Uzayda izi olmayanın, dünyada gücü olmaz anlayışıyla; var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” açıklamasını yaptı.

 

Sedef Özkan





Yazar

Sedef Özkan


Hedef: Sağlık ve mobilitedeki yol haritalarıyla rekabet düzeyini artırmak
Sonraki Habere Geç

Hedef: Sağlık ve mobilitedeki yol haritalarıyla rekabet düzeyini artırmak

  • Bizi takip etmek için

  • Popüler İçerikler

    • 1
      Yapay zeka, Red Hat Enterprise Linux 10'da öne çıkıyor
    • 2
      Data kullanımında ve dijital servislerde büyüme ön planda
    • 3
      Kızılay Teknoloji, gönüllülüğü dijitalleştirerek sınırların ötesine taşıyor
    • 4
      Türk finteklerine destek için işbirliği

  • " Bu sitede yer alan yazılar (içerik) üzerindeki 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu altında düzenlenen tüm maddi ve manevi haklar eser sahibi olan BThaber'e aittir. Söz konusu içerikler eser sahibinin izni olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, işlenemez, değiştirilemez veya başka internet sitelerinde ya da basılı veya görsel yayın yapan diğer mecralarda yayınlanamaz. "
    +90 216 2259442
    İletişim & Satış : info@bthaber.com.tr
    Bulten Gönderimi : bulten@bthaber.com.tr

    BThaber Bültenleri İçin Kaydolun





  • BThaber’de aramak için:

  • Son İçerikler

    •  Yeni amiral gemisi S919’u tanıtan Reeder Samsun’da her gün 2 bin 500 adet akıllı telefon üretiyor
    • Yeni Kripto Varlık Yasası Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcıların Kuruluş ve Faaliyet Şartları
    • ICS Datacenter’dan Türkiye’nin Dijital Geleceğine Güçlü Yatırım
    • Kızılay Teknoloji, gönüllülüğü dijitalleştirerek sınırların ötesine taşıyor
    • Bilkom, iFFALCON markasının bölgesel tek yetkili distribütörü oldu

  • KURUMSAL
  • KÜNYE
  • Anasayfa
  •   
  •  
  •   
© Copyright 1995 - 2025 BThaber | Powered By BUBERKA YAZILIM
Geldanlagen
Aramaya başlamak için birşeyler yaz ve enter tuşuna basın

Bildirimler