- Reklam -
Ana Sayfa » Araştırma Bilişim Dünyası

TÜSİAD-DELOITTE Raporu: Türk Şirketler Blokzincir Teknolojisinin Potansiyelini Keşfetmeye Başladı

Ayhan Sevgi Tarafından 14 Aralık 2018
0
1.1K Görüntülemeler



TÜSİAD Bilgi Toplumu Forumu 13 Aralık Perşembe günü “İş Hayatında Blokzinciri” başlıklı bir konferans düzenledi. Konferansta blokzincir teknolojisi ile ilgili uzmanlar iş dünyası için taşıdığı potansiyeli farklı açılardan ele aldı. Toplantıda ayrıca TÜSİAD iş birliği ile Deloitte tarafından hazırlanan Blokzincir araştırmasının sonuçları da açıklandı. Raporda Türkiye’de; Blokzincir farkındalığı, uygulama alanları ve bu teknolojiye yönelik beklentiler, engeller ve riskler analiz ediliyor.

Bilkent Üniversitesi – TÜSİAD Bilgi Toplumu Forumu, 13 Aralık Perşembe günü InterContinental İstanbul, Bosphorus Salonu’nda “İş Hayatında Blokzinciri” başlıklı bir konferans düzenledi. Blokzincir teknolojisinin iş dünyasına etkilerinin ele alındığı konferansta blokzincir teknolojisinin dünyada ve Türkiye’de sektörleri ve işletmeleri nasıl etkilediği ele alınarak gelecek öngörüleri paylaşıldı.

Erol Bilecik: Her yıkıcı inovasyon için geçerli olduğu gibi, Blokzincir teknolojisinin de dışında kalmamak ve potansiyelini iyi anlamak şart

Toplantının açılışında bir konuşma yapan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik şunları ifade etti:

“Dijitalleşme ile üretim metotlarından iş yapma pratiklerine her alanda yaşadığımız kökten değişimi hızla deneyimliyoruz. Küresel olarak bu denli kritik bir dönemeçten geçiyorken bizim de ülke olarak bu treni kaçırmamamız gerekiyor. Her yıkıcı inovasyon için geçerli olduğu gibi, Blokzincir teknolojisinin de dışında kalmamak ve potansiyelini iyi anlamak şart. Rekabet gücümüzü korumak için, yıkıcı dönüşümü bekleyip adapte olmaya çalışmak yerine, Blokzincir teknolojisinin getirdiği yeniliği tüm boyutlarıyla kavrayarak ve kendi firmalarımız için olası etkilerini analiz ederek bir fırsata çevirmeliyiz.”

Prof. Dr. H. Altay Güvenir: Bilgi Toplumu Forumu Blokchain Türkiye Platformuna (BCTR) dahil oldu, bu çerçevede blok zinciri konusunda ortak faaliyetler düzenleyeceğiz

Bilkent Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Bilgi Toplumu Forumu Direktörü Prof. Dr. H. Altay Güvenir blok zinciri teknolojisinin gelecekte hayatımızda önemli uygulamalarda yer alacağını ifade ederek şunları söyledi:

“Ülke olarak, bilgi toplumu olma süreci çerçevesinde, üniversitelerde öğrencilerin blok zinciri teknolojileri ile aşina olmaları, bu alanda projeler geliştirmeleri veya var olan projelerde yer almaları çok önemlidir. Bilkent Üniversitesi – TÜSİAD Bilgi Toplumu forumu olarak Blokchain Türkiye Platformuna (BCTR) dahil olduk. Bu çerçevede blok zinciri konusunda tüm ülkemizde yaygın etkisi olacak ortak faaliyetler düzenleme kararı aldık.”

TÜSİAD Bilgi İletişim Teknolojileri Çalışma Grubu Başkanı Filiz Akdede yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti:

“Türkiye’nin önümüzdeki döneme yönelik kalkınma modelinin merkezinde dijital dönüşüm sürecinin belirleyici olması gerektiğine inanıyoruz. Bu kapsamda ülkemiz ekonomisinin katma değerini ve rekabet gücünü yükseltmek için bilgi toplumuna dönüşümü destekliyor, dijital ekonomiyi çalışma konularımızın merkezine yerleştiriyoruz. Yeni teknoloji trendlerinin iş dünyasına sundukları potansiyeli ortaya koyan birçok faaliyet gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda Bilkent Üniversitesi-TÜSİAD Bilgi Toplumu Forumu ile oldukça gündemde olan Blokzincir konusunu ele aldık. Bugünkü konferansımızda, henüz olgunlaşma aşamasında olan Blokzincir teknolojisine dair potansiyelin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunmayı hedefliyoruz”.

Toplantıda Blockchain 101 Kitabı Yazarı Ahmet Usta, ‘Digital Banking’ ve ‘Digital Human’ kitaplarının yazarı Chris Skinner, T2 Yazılım, Kurucu ortağı ve Genel Müdürü Mustafa Sakalsız ve Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdür Yardımcısı Celal Cündoğdu birer konuşma gerçekleştirdiler.

Türk şirketleri, Blokzincir teknolojisinin potansiyelini keşfetmeye başladı

Etkinlikte aynı zamanda TÜSİAD-Deloitte iş birliğinde hazırlanan “Blokzincir Potansiyelinin Keşfi- 2018 Yılı Türkiye Blokzincir Araştırması” isimli raporu tanıtıldı.

Rapor küresel gelişmeler ışığında Türkiye’de Blokzincir teknolojisinin mevcut durumunu ortaya koyuyor. Blokzincir farkındalığını, Blokzincir teknolojisine ilişkin beklentileri, bu teknolojinin uygulama alanlarını ve önündeki engel ve riskleri analiz eden çalışmaya; başta teknoloji, finans ve enerji sektörleri olmak üzere 15’i aşkın sektörden, çoğunluğu holding ve uluslararası şirketlerden üst düzey (%68) ve orta düzey (%21) 155 çalışan katıldı. Çalışma, aynı zamanda Deloitte’un 2018 Küresel Blokzincir Anketi’nin sonuçlarıyla da karşılaştırmalı analizler sunuyor.

Türkiye’de, en yaygın bilinen Blokzincir uygulaması Bitcoin

Ankete katılanların büyük çoğunluğu (%90,3) Blokzincir teknolojisini daha önce duyduğunu belirtirken, %9,7’sinin bu teknolojiden haberdar olmadığı görülüyor. Araştırma sonuçları, Türkiye’de Blokzincir teknolojisi konusunda farkındalığın yüksek olduğunu ortaya koysa da, katılımcıların sadece %17,5’i bu konuda derin bilgi sahibi olduğunu düşünüyor. Diğer yandan farklı alanlarda uygulamalar sunan Blokzincir teknolojisinin Türkiye’de en yaygın bilinen uygulaması, küresel ankette de olduğu gibi, Bitcoin olarak ortaya çıkıyor.

 

Ayhan Sevgi

BThaber Yayın Koordinatörü





Yazar

Ayhan Sevgi

BThaber Yayın Koordinatörü

Kesintisiz enerji ile gelen güç…
Sonraki Habere Geç

Kesintisiz enerji ile gelen güç…

  • Bizi takip etmek için

  • Popüler İçerikler

    • 1
      Premium 360, teknoloji paydaşlarını buluşturdu
    • 2
      Link Bilgisayar, Emniyet Genel Müdürlüğü ihalesini kazandı
    • 3
      TeamSec, unicorn adayları arasında yerini aldı
    • 4
      e-Fatura’ya geçişte son gün 1 Temmuz 2025

  • " Bu sitede yer alan yazılar (içerik) üzerindeki 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu altında düzenlenen tüm maddi ve manevi haklar eser sahibi olan BThaber'e aittir. Söz konusu içerikler eser sahibinin izni olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, işlenemez, değiştirilemez veya başka internet sitelerinde ya da basılı veya görsel yayın yapan diğer mecralarda yayınlanamaz. "
    +90 212 9125174
    İletişim & Satış : man@bthaber.com.tr
    Bulten Gönderimi : bulten@bthaber.com.tr

    BThaber Bültenleri İçin Kaydolun





  • BThaber’de aramak için:

  • Son İçerikler

    • Dijital dönüşüm herkes için erişilebilir olmalı
    • Siber saldırılar çeşitleniyor, güç kazanıyor
    • Online İngilizce'de Güvenilir Bir Seçim: Flalingo
    • SOCAR Fiber ve TurkNet’ten stratejik iş birliği
    • Inforte, Proofpoint ile distribütörlük anlaşması imzaladı

  • KÜNYE
  • Anasayfa
  •   
  •  
  •   
© Copyright 1995 - 2025 BThaber | Powered By BUBERKA YAZILIM
Geldanlagen
Aramaya başlamak için birşeyler yaz ve enter tuşuna basın

Bildirimler