- Reklam -
Ana Sayfa » Dosya

ÜÇÜNCÜ BOYUTTA BUNLAR ÇOK KONUŞULACAK

Handan Aybars Tarafından 16 Nisan 2011
0
1.1K Görüntülemeler




ÜÇÜNCÜ BOYUTTA BUNLAR ÇOK KONUŞULACAK

3D uygulamalar; giderek kapsamı, avantajları ve yaygınlığı artan yapılar. Hemen hemen her sektörde kendine bir uygulama alanı bulan bu yapılar, 2011 yılında da şirketlerin gündeminde olacak. Bu hizmeti sunan BT şirketleri, sektöre özel yeni çözümleri ile şirketlere fayda sağlama önceliğiyle hareket edecek.
SAP Türkiye İş Zekâsı Çözüm Yöneticisi Yücel Yüksel’e göre, dünya genelinde kodlama gereksiniminin en aza indirildiği ve her profildeki kullanıcının 3 boyutlu görseller tasarlayabilmesine olanak sağlayacak yapılara doğru bir eğilim var. Ancak son zamanlarda ön plana çıkan artırılmış gerçeklik (Augmented Reality) kavramı sayesinde, mobil araçların bir şubeye, makineye veya ürüne doğrultulması sonucunda da çeşitli verilere ulaşmak mümkün olabilecek. Grup Otomasyon ve Bilgi İşlem Sistemleri Genel Müdürü Ayhan Çıkın ise, 2011 yılında yine otomotiv ve savunma sanayi ağırlıklı çalışmalara ek olarak, uçak sanayisinde de çalışmaların artacağı bilgisini vererek, “Üç boyutun bir medya olarak kullanımı son yıllarda tüm dünyada yayılıyor. Hatta sanal ortamda market alışverişini bile 3D ortamında yapmak mümkün. Türkiye olarak bu konularda daha çok ABD ve Avrupa’yı takip ediyoruz, biraz yavaşız. Ama bu eğilim ön plana çıkacak” yorumunu yaptı. Boğaziçi Yazılım CAD/CAM Satış Temsilcisi Mustafa Özan da, “2011 yılında mevcut CAD (tasarım) ve CAM (imalat) yazılımları ile ilgili satış miktarlarımızı CAE (analiz) yazılımlarımızla artırmayı planlıyoruz” derken, yeni eğilimler konusunda şu yorumları paylaştı:
“Üç boyutlu uygulamalarda imalat yönünden 5 eksen tezgahların yaygınlaşması parça ve kalıp üretiminde çok kolaylık sağladı. Şu an için fiyatları yüksek olan kaliteli marka 5 eksen tezgahların fiyatlarının daha da düşmesiyle, bunun orta ölçekli şirketlerde de kullanılmasını bekliyoruz. Bu tezgahlarla kullanılabilecek yazılımlarımızla, hem müşterilerimiz hem de tedarikçilerimiz memnun kalacaklar.”

Baris_OzcanAdobe Akdeniz Ülkeleri ve Türkiye Teknik Satış Müdürü Barış Özcan’a göre ise bu yıl, Adobe Flash platformunda üç boyutlu uygulamalar ve oyunların sayısında artış ön plana çıkacak. Bu beklenti ışığında Özcan, “Dünyadaki bilgisayarların yüzde 98’inde yüklü durumda olan Flash oynatıcısının son sürümündeki en önemli yenilikler 3D konusunda oldu” dedi ve ekledi: “Sonuç olarak, 2011 yılında markaların kampanyalar için hazırladıkları web sitelerinde veya oyun sitelerinde 3’üncü boyutun etkisini daha yakından hissedeceğiz.”

Zeki_ErmanA-Ztech Başkanı Zeki Erman ise bu yapının prototip geliştirme ve dolayısıyla nihai ürüne giden yatırımın maliyetini azaltma özelliğinin daha da öne çıkacağına dikkat çekti. Bu yazılımların en önemli avantajını da bu özellik olarak gösteren Erman, “Sektördeki şirketlere de bu işi bu şekilde detaylarını vererek anlatıyoruz. Bu yapılarda hızlı hareket etme imkanınız var. Bunları yapmak için de güçlü bilgisayarlar ve güçlü yazılımlar gerekiyor. Bu işin arkasında bir kültür var. Mühendislik birikimi gerekiyor” hatırlatmasını yaptı.
Bilkom’da Adobe Ürün Yöneticisi Mert Saka, özellikle üniversiteler yoluyla öğrencilerin eğitiminde güncel araçların kullanılmasına önem verdiklerinin altını çizdi.
Bu nedenle gençlerin geleceğe güncel eğilim ve teknolojileri destekleyen araçlarla hazır biçimde başlamasını öncelikleri olarak tanımlayan Saka, “Bu kapsamda, dağıtıcılığını gerçekleştirdiğimiz ArchiCAD yazılımını tüm öğrenci ve öğretmenlere ücretsiz sunuyoruz” dedi. Üç boyutlu uygulamalarda son yıllarda öne çıkan teknolojiler
arasında Saka’nın vurguladıkları BIM ve birlikte çalışma (collaboration) yapıları. Gelecekte bu çözümlerin daha mobil hale gelmesinin muhtemel olduğuna işaret eden Saka, “Kontrolörlerin ellerinde bir iPad ile saha ziyaretlerine başladıklarını, ofiste bir sunucuda duran proje üzerine notlar alıp iş emri açtıklarını görmek için bence güncel teknolojilerin önünde bir engel bulunmuyor” dedi.
Ar-Ge Mühendislik Genel Müdür Yardımcısı Murat Oğuzsimsaroğlu ise portföylerinin ağırlıklı olarak savunma sanayisi olduğunu, denizcilik ve gemi sanayi alanında da çalışmalarını artırmayı istediklerini ifade etti ve önemli bir hedefe dikkat çekti:
“Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılının kutlanacağı 2023 yılının bir hedefinin de inovasyon, kendi ürününü yaratmak olduğunu hatırlayınca, bunun altyapısını tam olarak sağlayabilmek de şart.”

Taylan DedeogluMüşteri için daha fazla katma değer

Autodesk’in hedefi; sektörlerden bağımsız olarak, dünyadaki tüm tasarım fikirlerinin uygulamaya geçirilmeden gerçeğe uygun olarak, önce tüm yönleri ile deneyimlenmesi. Tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de ürün ve çözümleri ile, tasarımdaki iş yapış anlayışını değiştirmeyi hedeflediklerini vurgulayan Autodesk İş Geliştirme Koordinatörü Taylan Dedeoğlu, şöyle devam etti:
“Bunun müşterilerimize yaratacağı en büyük değer; uygulama maliyetlerinin projenin en başında hesaplandığı seviyede kalması olacak. 3 boyutlu uygulamalarda öne çıkan teknolojilerin başında görselleştirme önemli bir yer tutuyor. Autodesk bu konuda 3ds Max, 3ds Max Design, Maya gibi ürünlerle ön planda. Bu teknolojiyi mimari, inşaat, altyapı ve üretim sektörlerinde konumlandırdığımız ürünlerin içerisinde de kullanıcıların hizmetine sunuyoruz.”

Handan Aybars





Yazar

Handan Aybars


Sonraki Habere Geç

SON KULLANICIYA YÖNELİK 3D SUNUMLARI ŞİRKETLERİN GÜNDEMİ

Bir Yorum Bırak

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.

  • Bizi takip etmek için

  • Popüler İçerikler

    • 1
      Vodafone Türkiye'den fiber altyapıda yeni hamle
    • 2
      TD SYNNEX, HPE tarafından yılın Küresel Distribütörü seçildi
    • 3
      Türkiye’nin verisi, Türkiye’de kalmalı
    • 4
      Eğitimcilere yapay zeka desteği

  • " Bu sitede yer alan yazılar (içerik) üzerindeki 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu altında düzenlenen tüm maddi ve manevi haklar eser sahibi olan BThaber'e aittir. Söz konusu içerikler eser sahibinin izni olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, işlenemez, değiştirilemez veya başka internet sitelerinde ya da basılı veya görsel yayın yapan diğer mecralarda yayınlanamaz. "
    +90 212 9125174
    İletişim & Satış : man@bthaber.com.tr
    Bulten Gönderimi : bulten@bthaber.com.tr

    BThaber Bültenleri İçin Kaydolun





  • BThaber’de aramak için:

  • Son İçerikler

    • Yapay zeka ile başarı da geldi
    • Kafein Teknoloji ve Amazon Web Services arasında stratejik ortaklık
    • Havacılık ve savunma sanayiinin en yenileri...
    • Adalet Bakanlığı ve Param’dan AdaletKart için 3 yıllık yeni sözleşme
    • Yapay zeka kullanımı artmalı

  • KÜNYE
  • Anasayfa
  •   
  •  
  •   
© Copyright 1995 - 2025 BThaber | Powered By BUBERKA YAZILIM
Geldanlagen
Aramaya başlamak için birşeyler yaz ve enter tuşuna basın

Bildirimler