- Reklam -
Ana Sayfa » Dosya

Veri yükü, maliyet baskısıyla birleşiyor

Ayhan Sevgi Tarafından 6 Aralık 2010
0
861 Görüntülemeler




Veri yükü, maliyet baskısıyla birleşiyor

Teknoloji geliştikçe işletmelerin veri yükünün katlanarak arttığını ve kriz ortamında bütçelerin daraldığını altını çizen HP Türkiye Veri Depolama Grup Müdürü Selçuk Öznal, “Bu şartlar altında, BT bölümleri de bir yandan veri depolama maliyetini düşürmeye çalışırken diğer yandan, işletim ihtiyaçlarını karşılayarak bilgi ekonomisi dönüşümüne ayak uydurmak zorunda kalıyor. Bu bağlamda, veri depolama sistemlerinin hem ihtiyaca göre tasarlanması hem de kolayca yönetilebilmesi gerekiyor. Ancak, geleneksel SAN sistemleri bir kez kurulduktan sonra değişen işletme ihtiyaçlarına göre ayarlanamıyor. İşletmeler ise ihtiyaca göre ölçekleyebilecekleri, kullanışlı, basit, güvenilir ve yatırım dönüşü sağlayan ekonomik sistemlere odaklanıyor” dedi.
Sayısal ve diğer teknolojik medya uygulamalarıyla birlikte veri depolama ürünleri ve çözümleri için ciddi bir ihtiyaç artışının söz konusu olduğunu belirten KoçSistem Satış Destek Grup Yöneticisi Güney Seyhan, “Özellikle kurumsal veri depolama pazarında artan veri hacminin yönetimi artık daha da önemli bir konu haline gelmiştir. Düşük maliyetli veri yönetimi, çeşitli teknolojileri ve farklı altyapı ihtiyaçlarını gündeme getirmektedir. Türkiye, yedekleme ürünlerinde Avrupa pazarının üzerinde seyretmeye başlamıştır. Günümüz bilişim dünyasının geldiği noktada, veri depolama teknolojilerindeki  eğilim FC disklerden SSD  + SATA disk mimarisine yönelme şeklinde gelişmeye başlamıştır. Performanslı  SAN/NAS mimarileri kurmak isteyen şirketler verilerini, sabit ön bellekli veri depolama sistemleri kullanılarak 15.000 rpm hızında, çok miktarda FC disk üzerine yaymak yerine, SSD disklerin okuma-yazma ön bellek olarak kullanmakta, dolayısıyla ön bellek miktarının TB’lar seviyesine çıktığı sistemleri kullanmayı tercih etmektedirler. Ön bellek miktarları bu kadar yüksek olunca arka planda da bu defa yüksek veri kapasiteli SATA disklerin kullanılması ve istenilen kapasiteye daha az disk adedi ile kolayca ulaşılması sağlanmaktadır. Diğer bir eğilim ise veri depolamaya farklılık katan snapshot, clone, replikasyon, tekilleştirme gibi yazılımların artık bir standart haline gelerek üreticiler tarafında ücretsiz sağlanmasıdır.Böylece şirketler hem kendi alanlarında güvenli ve yedekli bir veri depolama mimarisi kurarken, hem de uzak bölgelerdeki bir veri merkezine verilerini replike ederek iş sürekliliklerini ve/veya felaket senaryolarına karşı veri kurtama stratejilerini geliştirmiş olmaktadırlar” şeklinde görüş belirtti.

Firat_OzturkTeknolojiler gelişiyor

Veri depolama dünyasında, son yılların gözdesi olan bulut bilişimden ve bunun altyapı sağlayıcısı olan sanallaştırmadan dolayı büyük değişiklikler oluşmakta. Artık kurumların bünyesindeki verilerin büyük kısmı yapılandırılmamış (unstructured) şekilde. Bu yüzden veri depolama platformunda daha fazla seçenek arandığını belirten EMC Türkiye, Afrika ve Ortadoğu Danışmanı Fırat Öztürk, “Kurumlar her bir bağlantı tipi için ayrı veri depolama platformu almak yerine, bütün bağlantı tiplerini, bütün veri tiplerini destekleyen bütünleşik veri depolama platformlarını tercih ediyor. Bu sayede sadece blok tabanlı-SAN kullanım yerine, dosya tabanlı-NAS, obje tabanlı-CAS kullanımı destekleyen; NFS, CIFS gibi dosya tabanlı, FC, FCoE, iSCSI gibi blok tabanlı, REST/SOAP destekli obje tabanlı ortak platformlar talep görüyor. Ayrıca son yıllarda kullanımı çok artan SSD teknolojisi, her ne kadar fiyatları yüzde 70’e varan oranlarda ucuzlamış olsa da kurumlar tüm veri depolama sistemini hala salt SSD olarak almıyor. Bunun sebebi kurumun verilerinin tamamının SSD performansı gerektiren kapsamda olmaması, aksi durum bir nevi israf haline gelmekte aslında. Bu yüzden verilerin hangisinin SSD performansı gerektirdiği, hangisinin düşük performanslı SATA gerektirdiğinin otomatik olarak belirlenmesi buna uygun düzenleme yapılması müşterilerimiz tarafından talep edilmekteydi. Önceden bu işlem insan gücüyle periyodik incelemeler yapılması sonucu alınan kararlar ile yapılmaktaydı. Şimdi ise sistemler verileri SSD, FC ve SATA diskler üzerine yayıp, otomatik olarak hangi verilerin yüksek performans, hangisinin düşük performans gerektirdiğine karar verip ona göre ilgili düzenlemeyi yapmakta. Bu sayede en düşük maliyetle en yüksek performansın alınması garanti edilmekte. Son olarak bulut bilişime geçiş yüzünden ve getirdiği maliyet avantajlarından dolayı artan sanallaştırma kullanımı, veri depolama sistemlerinde bu yönde bütünleşmelere ihtiyaç doğurmakta. Sistemin sanallaştırma altyapısı ile bütünleşik bir şekilde, günlük operasyonları hızlı bir şekilde gerçekleştirmesini sağlayan teknolojiler yoğun olarak kullanılmaktadır. Bunun kapsamında sanal masaüstü yönetimi, sanal sunucuların kopyalarının alınması, oluşturulması, başka yerlere kopyalanması gibi işlemleri artık sanallaştırma altyapısı yerine, veri depolama sistemi yapar hale gelmiş bulunuyor” şeklinde konuştu.

Ayhan Sevgi

BThaber Yayın Koordinatörü





Yazar

Ayhan Sevgi

BThaber Yayın Koordinatörü

Sonraki Habere Geç

Buluta dikkat

Bir Yorum Bırak

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.

  • Bizi takip etmek için

  • Popüler İçerikler

    • 1
      DorukNet, ICANN Akreditasyonu ile Güvenli ve Yetkin Altyapısını Güçlendiriyor
    • 2
      Bilişim dünyası, yavaşlayarak büyümeyi sürdürüyor
    • 3
      Vodafone Business, Red Konsol’u devreye aldı
    • 4
      Vodafone Türkiye'den fiber altyapıda yeni hamle

  • " Bu sitede yer alan yazılar (içerik) üzerindeki 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu altında düzenlenen tüm maddi ve manevi haklar eser sahibi olan BThaber'e aittir. Söz konusu içerikler eser sahibinin izni olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, işlenemez, değiştirilemez veya başka internet sitelerinde ya da basılı veya görsel yayın yapan diğer mecralarda yayınlanamaz. "
    +90 212 9125174
    İletişim & Satış : man@bthaber.com.tr
    Bulten Gönderimi : bulten@bthaber.com.tr

    BThaber Bültenleri İçin Kaydolun





  • BThaber’de aramak için:

  • Son İçerikler

    • Eğitimcilere yapay zeka desteği
    • Türkiye’nin verisi, Türkiye’de kalmalı
    • Yapay zekâ tabanlı sohbetlerde reklamlar güç kazanıyor
    • KOBİ'ler borçlarına daha sadık
    • Vodafone Türkiye'den fiber altyapıda yeni hamle

  • KÜNYE
  • Anasayfa
  •   
  •  
  •   
© Copyright 1995 - 2025 BThaber | Powered By BUBERKA YAZILIM
Geldanlagen
Aramaya başlamak için birşeyler yaz ve enter tuşuna basın

Bildirimler