- Reklam -
Ana Sayfa » Dijital Türkiye Gündem

Yapay zekânın GSYİH’na katkısının yüzde 5 olması hedefleniyor

BThaber Tarafından 13 Aralık 2021
0
1.5K Görüntülemeler



Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 26 Kasım tarihinde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na katılarak “Önümüzdeki beş yılda yapay zekânın ülkemizin gayrisafi yurt içi hasılasına katkısını yüzde 5’e yükseltmeyi ve yapay zekâ uzmanı istihdamının da 50 bin kişiye çıkarılmasını hedefliyoruz” açıklamasını yaptı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun 24’üncü Birleşimi’nde gerçekleştirdiği sunumda; “Bütçe görüşmeleri sırasında Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak da şahsıma yürüttüğüm faaliyetlere dair de sorular gelmekte, sorular almaktayım. Anayasa’nın tanıdığı yetkiyle vekâlet, yurt içinde ve dışında Sayın Cumhurbaşkanımızı temsil ve ihtiyaç duyulan hususlarda bakanlıklar ve kurumlar arasında koordinasyon görevi yürütmekteyim. Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK), Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu, Coğrafi Bilgi Sistemleri Kurulu, Ekonomi Koordinasyon Kurulu ve Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi Yönlendirme Kurulu gibi koordinasyon mekanizmalarına da Başkanlık ediyor, gerekli hâllerde farklı bakanlıkların alanına giren konularda ortak akılla karar alınmasına destek veriyorum” bilgisini aktardı. Oktay, “YOİKK çerçevesinde sağlanan koordinasyon ve etkin çalışmalar sonucunda, ‘Dünya Bankası İş Yapma Kolaylığı Endeksi’nde 2018 yılında bulunduğumuz 60’ıncı sıradan 2020’de 33’üncü sıraya, ‘Küresel İnovasyon Endeksi’ sıralamasında ise 2021 yılında 10 sıra yükselerek 41’inci sıraya yerleştik” ifadesini kullandı ve şu noktaları vurguladı: “‘Dijital Türkiye’ çalışmalarında Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, tüm bakanlıklar ve ilgili kurum ve kuruluşlarımızın katılımıyla uygulamaların genel koordinasyonunu ve takibini de gerçekleştirmekteyim. Yürütmede ortaya çıkan kural ve düzenleme ihtiyaçlarını tüm bakanlıklar, ilgili kurum ve kuruluşlarımızla birlikte belirleyerek -bütçe süreci de dâhil- gerekli hâllerde yürütmenin TBMM ile ilişkilerini de üstlenmekteyim.” Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’yle ilgili koordinasyon işlerine dair de sorumluluğu olduğunu aktaran Fuat Oktay, “Bölge refahına katkı sağlayan, kendi kendine yeten bir KKTC hedefiyle, altyapı projelerinden tarımsal sulama sistemine, e-Devlet çalışmalarından sağlık yatırımlarına kadar Kıbrıs Türk’ü için de çok ciddi bir mesai harcamaktayız” dedi.

Dijital Dönüşüm Ofisi’nin 2022 yılı bütçesi 101 milyon 430 bin lira

“Cumhurbaşkanlığına doğrudan bağlı olan 7 başkanlık, 1 genel sekreterlik, 4 ofis ve 9 politika kurulu, Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminin etkin politika tasarlama ve uygulama mekanizmalarını oluşturmakta” ifadesini kullanan Oktay, “Politika kurullarımız, 2021 yılı içinde tüm karar alma mekanizmalarımıza yol gösteren 75 adet rapor ve politika belgesi hazırladı; hâlihazırda 19 tane politika dokümanının daha çalışmaları devam etmekte. Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminin sağladığı dinamik yapının en somut tezahürleri olan bağlı ofislerimiz; Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Yatırım Ofisi, Finans ve İnsan Kaynakları Ofislerimizdir” açıklamasını yaptı. Oktay, sunumunda şu noktalara dikkat çekti: “Dijital Dönüşüm Ofisi, ‘Dijital Türkiye’ hedefi yönünde, siber güvenlik, e-Devlet Kapısı ve yapay zekâ alanında yaptığı çalışmalara her geçen gün bir yenisini ekleyerek çalışmalarını durmadan ilerletmekte. 2008 yılında sadece 22 kamu hizmetiyle açılan e-Devlet Kapısı üzerinden bugün 829 kuruma ait 6.086 adet kamu hizmeti vatandaşlarımızın hizmetine sunuldu. Kullanıcı sayısının 57 milyonu aşmış olması vatandaşlarımızın dijital kamu hizmetlerine teveccühünü de göstermekte. e-Devlet Kapısı’nda sunduğumuz konu bazlı bütünleşik kamu hizmetlerinden 2020 yılı haziran ayında açılan ‘Araçlarım’ ekranı bugüne kadar 200 milyondan fazla, 2021 yılı ekim ayında açılan ‘İkametgahım’ ekranı 1,5 milyona yakın ve ‘Çalışma Hayatım’ ekranı ise yine kısa bir sürede 23 milyonun üzerinde kullanım sayısına ulaştı. Bu çalışmaların bir sonucu olarak 2020 yılında toplam giriş sayısı 1,1 milyar, 2020 yılında 2,3 milyar olan e-Devlet Kapısı’na 2021 yılı 17 Kasım itibarıyla ise 2,7 milyardan fazla giriş yapılarak e-Devlete giriş sayısı son üç yılda yüzde 145’i aşkın oranda arttı. 2021 yılı sonunda toplam giriş sayısının 3,5 milyara ulaşacağı da tahmin edilmekte. Yerel yönetim hizmetleri ve özel sektöre yönelik yeni dijital hizmetlerle e-Devlet altyapımızı zenginleştirmeye devam ediyoruz.” Dijital Dönüşüm Ofisi’nin 2020 yılı kesin hesap harcamasının 82 milyon 427 bin 580 lira olduğunu dile getiren Oktay, “Ofisin 2021 yılı başlangıç ödeneği 96 milyon 600 bin lira olup 2022 yılı bütçesi için 101 milyon 430 bin lira ödenek tahsisi öngörüldü” bilgisini verdi.

KKTC e-Devlet Kapısı da faaliyet göstermeye başladı

Fuat Oktay, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin 24 Ağustos 2021’de yayınlanan ‘Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi’nden bahsederek “Önümüzdeki beş yılda yapay zekânın ülkemizin gayrisafi yurt içi hasılasına katkısını yüzde 5’e yükseltmeyi ve yapay zekâ uzmanı istihdamının da 50 bin kişiye çıkarılmasını hedefliyoruz. Bunların yanı sıra, ‘81 İlde 81 Siber Kahraman Projesi’, yine, siber güvenlik eğitimleri, siber zekâ bilgi yarışmaları, ‘Hack İstanbul ve Hack Zeugma’ gibi yarışmalarla özellikle çocuk ve gençlerimizde dijital dönüşüm farkındalığı oluşturmak için gayret sarf edilmekte” dedi ve şunları kaydetti: “Ülkemizin e-Devlet altyapısı milli davamız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin dijital kamu hizmetleri altyapısında da hizmet sağlamakta. Bu yıl içinde ‘KKTC Veri Merkezi’nin temeli atıldı ve ülkemizin dijital dönüşüm sürecinde edindiği kapasite ve tecrübeyi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne aktarmak üzere projelendirilen KKTC e-Devlet Kapısı da faaliyet göstermeye başladı.”

BThaber





Yazar

BThaber


Tıbbi cihazlarda, güvenlik temelli tasarım yaklaşımıyla hareket edilmeli
Sonraki Habere Geç

Tıbbi cihazlarda, güvenlik temelli tasarım yaklaşımıyla hareket edilmeli

  • Bizi takip etmek için

  • Popüler İçerikler

    • 1
      Vodafone Türkiye'den fiber altyapıda yeni hamle
    • 2
      TD SYNNEX, HPE tarafından yılın Küresel Distribütörü seçildi
    • 3
      Kişiye özel reklamlar öne çıkıyor
    • 4
      Türkiye’nin verisi, Türkiye’de kalmalı

  • " Bu sitede yer alan yazılar (içerik) üzerindeki 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu altında düzenlenen tüm maddi ve manevi haklar eser sahibi olan BThaber'e aittir. Söz konusu içerikler eser sahibinin izni olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, işlenemez, değiştirilemez veya başka internet sitelerinde ya da basılı veya görsel yayın yapan diğer mecralarda yayınlanamaz. "
    +90 212 9125174
    İletişim & Satış : man@bthaber.com.tr
    Bulten Gönderimi : bulten@bthaber.com.tr

    BThaber Bültenleri İçin Kaydolun





  • BThaber’de aramak için:

  • Son İçerikler

    • Yapay zeka ile başarı da geldi
    • Kafein Teknoloji ve Amazon Web Services arasında stratejik ortaklık
    • Havacılık ve savunma sanayiinin en yenileri...
    • Adalet Bakanlığı ve Param’dan AdaletKart için 3 yıllık yeni sözleşme
    • Yapay zeka kullanımı artmalı

  • KÜNYE
  • Anasayfa
  •   
  •  
  •   
© Copyright 1995 - 2025 BThaber | Powered By BUBERKA YAZILIM
Geldanlagen
Aramaya başlamak için birşeyler yaz ve enter tuşuna basın

Bildirimler