- Reklam -
Ana Sayfa » Dosya

Yapılandırılmamış veriler çığ gibi artıyor

Ayhan Sevgi Tarafından 20 Mayıs 2013
0
735 Görüntülemeler




Yapılandırılmamış veriler çığ gibi artıyor

Yapılandırılmamış verinin hızla arttığı görülüyor. Bu verilerin anlamlı bütünlere dönüştürülmesi ile gerçek fayda elde ediliyor.

Mirsis Genel Müdürü Gül Düzgider yapılandırılmamış verinin, şirketlerin kullanamayacağı tüm veriler videolar, Twitter mesajları, Facebook paylaşımları, kişilerin hareketleri, uydu verileri gibi verilerden oluştuğunu belirtti. Veri çeşitliliğinin artmasıyla birlikte yapılandırılmamış verilerin anlamlı bütünlere dönüştürülmesi, kullanılabilir, yorumlanabilir hale getirilmesi konusunda ise iş zekâsı çözümlerinin ön plana çıktığını söyleyen Düzgider, sosyal pazarlama kavramına verilen önemin artmasıyla doğru verinin analiz edilmesi ve hızlıca harekete geçerek daha fazla müşteriye ulaşmanın kurumların öncelikli hedefleri arasında olduğunu ifade etti.
Günümüzde yaşanan ve önümüzdeki yıllarda yaşanacak olan veri patlamasının sonuçlarından birinin yapılandırılmamış verilerin büyüklüğünün artması olduğuna dikkat çeken Bimsa SAP Çözüm Uzmanı Seçil Orhun,  kısmen yapılandırılmamış bu verilerin büyüme hızının diğer verilerin büyüme hızından daha yüksek olduğunu söyledi. Bu tablonun vahim yönünün yapılandırılmamış büyük verilerin barındırılmasının, yönetilmesinin kurumlara çok ciddi maliyet getireceğine değinen Orhun,  kullandığımız teknolojiler ile veri büyümesinin önüne geçmek, veriyi her zaman kontrol altında tutmak (bulut bilişim), kategorize edilmemiş verilerin kategorize edilerek yaşam döngüsüne sokulması (short term-long term archiving) gibi konuların önceliklerini oluşturduklarını söyledi.
İş zekâsının kurumların operasyonel sistemlerinden gelen verileri bulundukları yerden çıkartıp, sonra bunları işleyerek bilgiye ve faydaya dönüştürülmesini sağladığını belirten SAP Türkiye Satış Destek Direktörü Erdem Şekeroğlu, kurumların değer zincirindeki tüm aşamaları anlık olarak takip edebilmeyi, ayrıntılı ve anlaşılır bir şekilde raporlamayı sağlayan iş zekâsı çözümlerinin, şirketlere sahip oldukları bilgiden en iyi şekilde yararlanabilmeleri, anlık stratejik kararlar almaları ve geleceğe yönelik öngörülerde bulunabilmeleri için gerekli olan araçları temin ettiğini sözlerine ekledi.

İş zekâsı çözümleri ana sistemler ile bütünleşmeli

Kurumların aradıkları bilgiye zamanında erişebilmek istediklerini söyleyen IBM Türk İş Analitiği Satış Lideri Merve Göral, bu nedenle kurumların çok daha esnek ve son tüketiciye yönelik çözümler üretmeleri gerektiğini belirtti. Kurumların iş zekâsı çözümlerini ana sistemleriyle bütünleştirmeleri gerekliliğini vurgulayan Göral, bu çözümlerin sadece raporlama  sistemindeki verilerin görsel olarak en iyi şekilde sunulduğu ortamlar olarak değil yaşayan birer organizma olarak da konumlandırılması gerektiğini sözlerine ekledi.
Kurumların mevcut durumu görebilmek ve buna dayalı olarak karar verebilmesi için beklemeye tahammülleri olmadığından dolayı mobil teknolojilerin önemli hale geldiğine değinen Göral, bu deneyimi tüm kullanıcılara yaşatabilmek için iş zekâsı çözümlerinin de “omni-channel” kavramı ile şekillenen ortamlara hazır hale geldiklerini belirtti.

Analitik modellere tüm veriler ekleniyor

Sanal olarak herhangi bir veri kaynağından elde edilen işlemlerle ilgili çeşitli keşifler yapabilen şirketlerin, analitik verilerin tümünü gerçek zamanlı olarak inceleme şansına sahip olduklarını belirten itelligence Analytics Genel Müdürü Serdal Mermer konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
“Her türlü işlem gerçekleştikçe operasyonel veriler bellek içinde yakalanıyor ve esnek görünümler, analitik bilgileri düşünce hızıyla açığa çıkarıyor. Analizi tüm işletme çapında yaymak için de analitik modellere kurum içi ve kurum dışı tüm veriler ilave edilebiliyor.“

Dil biliminin önemi unutulmamalı

Turkcell Global Bilgi Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı A. Fahri Arkan ise yapılandırılmamış verilerin, ses, resim, video ve yazı olarak basitçe gruplandırılabildiğini belirtti. Bu tarz verilerin işlenebilir olmasının kurumun karar verme yeteneğini geliştireceğini belirten Arkan, örneğin, trafik kameralarının plakaları tanıyıp okuması, yüz tanıma, çağrı merkezi ses kayıtlarının kalite amaçlı işlenmesi, sosyal medya ortam verilerinin anlaşılması gibi işlemlerle üretilen verilerin, artık işlenebilir hale geldiğini söyledi. Arkan eski yapılarda veri ambarı dışında kalan bu verilerin, günümüzde kişi ve kimlik bilgisi gibi verilerle zenginleştirilerek veri ambarlarında kullanılabildiğini belirtti.
Verilerin anlamlı bütünler haline getirilmesinde dil biliminin de önemli bir yer tutuğunu belirten Arkan, günümüzde yapısal olmayan, insanın işlemesine ve anlamasına uygun olan verilerin, sosyal medya içerikleri veya anket sonuçları gibi kaynaklarla her geçen gün arttığına dikkat çekti. Bu verilerin bilgisayarın anlayacağı yapısal hale dönüştürme işleminin ne kadar kaliteli olursa veriyi yönetmenin de o kadar rahat olacağını söyleyen Arkan, bu noktada analiz edilecek verinin dil bilimine hakim olmanın verinin yapılandırmasında ve anlamlı hale getirilmesinde çok önemli katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

Ayhan Sevgi

BThaber Yayın Koordinatörü





Yazar

Ayhan Sevgi

BThaber Yayın Koordinatörü

Sonraki Habere Geç

İş zekâsı uygulamaları erişilebilirlik ve maliyet avantajı sağlıyor

Bir Yorum Bırak

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.

  • Bizi takip etmek için

  • Popüler İçerikler

    • 1
      Redington Türkiye & CIS’de yeni görevlendirmeler
    • 2
      Evdeki bağlantı gücü yapay zeka ile pekişiyor
    • 3
      KidZania İstanbul ve Logo Yazılım’dan Yazılım Geliştirme Merkezi
    • 4
      Dijital reklamcılıkta sürdürülebilirlik ve verimlilik...

  • " Bu sitede yer alan yazılar (içerik) üzerindeki 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu altında düzenlenen tüm maddi ve manevi haklar eser sahibi olan BThaber'e aittir. Söz konusu içerikler eser sahibinin izni olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, işlenemez, değiştirilemez veya başka internet sitelerinde ya da basılı veya görsel yayın yapan diğer mecralarda yayınlanamaz. "
    +90 216 2259442
    İletişim & Satış : info@bthaber.com.tr
    Bulten Gönderimi : bulten@bthaber.com.tr

    BThaber Bültenleri İçin Kaydolun





  • BThaber’de aramak için:

  • Son İçerikler

    • Link Bilgisayar, Emniyet Genel Müdürlüğü ihalesini kazandı
    • Premium 360, teknoloji paydaşlarını buluşturdu
    • TeamSec, unicorn adayları arasında yerini aldı
    • e-Fatura’ya geçişte son gün 1 Temmuz 2025
    • Gündem; dijital dönüşüm ve sürdürülebilirlik

  • KURUMSAL
  • KÜNYE
  • Anasayfa
  •   
  •  
  •   
© Copyright 1995 - 2025 BThaber | Powered By BUBERKA YAZILIM
Geldanlagen
Aramaya başlamak için birşeyler yaz ve enter tuşuna basın

Bildirimler