- Reklam -
Ana Sayfa » Bilişim Dünyası Siber Güvenlik

Yedekleme, arşivleme ve felaket kurtarmada fırsatlar var!

Handan Aybars Tarafından 3 Mart 2025
0
1.1K Görüntülemeler



Teknoloji distribütörü Redington Türkiye, dağıtımını üstlendiği siber güvenlik ve veri koruma üreticisi Commvault ile gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçlarını açıkladı. 500’den fazla çalışanı olan büyük ölçekli şirketlerin katıldığı araştırma, kurumların veri yedekleme, arşivleme ve felaket kurtarma stratejilerinde önemli gelişim alanları olduğunu ortaya koyuyor.

İşletmelerin mevcut durumunu ortaya koyan ve belirli bir örneklem üzerinde yapılan araştırma, gelecekte siber güvenlik alanında hangi yatırımların öncelik kazanması gerektiğine dair değerli içgörüler sunuyor.

atılımcıların büyük çoğunluğu verilerini yedeklese de, yüzde 50’si bu yedekleri tek bir lokasyonda tutuyor. Olası bir siber saldırı veya felaket durumunda kesintisiz erişim sağlamak için çoklu lokasyon stratejisi kritik öneme sahip. Ayrıca, katılımcıların yalnızca yüzde 30’u ayda bir veya daha sık geri dönüş senaryolarını test ediyor. Bu da iş sürekliliği planlarının etkinliği konusunda ciddi soru işaretleri doğuruyor.

Bulut hizmetlerini kullanan şirketlerin yüzde 40’ı, bulut ortamındaki verilerini yedeklemiyor. Bulut sağlayıcılar altyapıyı yönetiyor olsalar da, veri güvenliği ve yedekleme sorumluluğunun müşterilere ait olması nedeniyle bu eksiklik, veri kaybı veya fidye yazılımı saldırıları gibi olumsuz senaryoların ortaya çıkma riskini artırıyor.

Hibrit altyapılar öne çıkacak
Araştırma sonuçlarına göre katılımcıların sadece yüzde 45’i, yedeklerini değiştirilemez (immutable) ortamlarda saklıyor. Yedekleme öncesi veri taraması yaparak verilerin sağlamlığını kontrol edenlerin oranı ise yüzde 25’te kalıyor. Geri kalan yüzde 75’lik kesim ise, yedekleme sistemlerinin sunduğu veriyi olduğu gibi depoluyor. Bu durum, bozulmuş veya zararlı yazılımların bulaştığı verilerin yedeklenme riskini artırıyor.

Commvault Türkiye Ülke Satış Müdürü Faruk Çalışkan, veri güvenliği ve yedekleme stratejilerinde iyileştirmeler yapılması gerektiğine dikkat çekerek, “Yapılan araştırma, veri güvenliği ve yedekleme stratejilerinde acil iyileştirmeler yapılması gerektiğini net bir şekilde ortaya koyuyor. Commvault olarak, kapsamlı veri yönetimi ve felaket kurtarma çözümlerimizle şirketlerin bu alanlarda güçlü bir duruş sergilemelerine destek oluyoruz. Özellikle çoklu lokasyonlarda veri yedekleme, değiştirilemez (immutable) yedekleme teknolojimiz , izole (air-gapped) güvenli yedeklerimiz ve otomatik veri tarama özelliklerimiz sayesinde, işletmelerin veri bütünlüğünü korumasına ve siber saldırılara karşı dirençli hale gelmesine yardımcı oluyoruz” dedi.

Yapılan araştırma, büyük şirketlerin yüzde 64’ünün uygulamalarını hâlâ kendi veri merkezlerinde çalıştırdığını, sadece yüzde 30’unun ise hibrit modele geçtiğini gösteriyor. Hibrit altyapıların sunduğu esneklik ve maliyet avantajlarına rağmen benimsenme oranının düşük olması, dijital dönüşüm süreçlerinde şirketlerin temkinli bir yaklaşım sergilediğini ortaya koyuyor. Özellikle küresel rekabetin giderek daha fazla hibrit altyapıları standart haline getirmesi beklenirken, bu oranın önümüzdeki yıllarda önemli ölçüde artması öngörülüyor.

Redington Genel Müdürü Cem Borhan, Türkiye’deki şirketlerin veri yedekleme konusunda henüz olgunlaşma sürecinde olduğunu vurgulayarak, “Yapılan araştırma, şirketlerin veri yedekleme ve güvenlik stratejilerinde henüz olgunlaşmamış bir süreçte olduğunu net bir şekilde ortaya koyuyor. Bu tablo, veri yönetimi ve güvenliği konusunda yalnızca teknolojik yatırımların değil, aynı zamanda kurumsal farkındalığın da artırılması gerektiğini vurguluyor. Redington Türkiye ve Commvault iş birliğiyle sunulan çözümler, şirketlere hem operasyonel süreklilik hem de siber direnç kazandırarak bu açıkları kapatmayı hedefliyor” dedi.

Siber güvenlikte riskler büyüyor
Araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 75’inin felaket kurtarma altyapısına sahip olmasına rağmen, bu sistemlerin düzenli olarak test edilmediği görülüyor. Geri dönüş senaryolarının simülasyonu, olası aksaklıkları önceden tespit etmek için kritik önem taşıyor.

Araştırmanın bir diğer önemli bulgusu ise; şirketlerin yüzde 26’sı, fidye yazılımlarına karşı standart yedekleme dışında herhangi bir önlem almadığını belirtiyor. Öte yandan, yedeklerin değiştirilemez (immutable) ortamlarda saklanması (yüzde 46) ve veri taraması yapılması (yüzde 25), siber saldırıların etkilerini azaltmada kritik bir rol oynuyor.

Yapılan araştırma, şirketlerin veri yedekleme ve güvenlik stratejilerinde henüz olgunlaşmamış bir süreçte olduğunu net bir şekilde ortaya koyuyor. Bu tablo, veri yönetimi ve güvenliği konusunda yalnızca teknolojik yatırımların değil, aynı zamanda kurumsal farkındalığın da artırılması gerektiğini vurguluyor. Redington Türkiye ve Commvault iş birliğiyle sunulan çözümler, şirketlere hem operasyonel süreklilik hem de siber direnç kazandırarak bu açıkları kapatmayı hedefliyor.

Araştırma, işletmelerin sürdürülebilirliği için veri güvenliğinin bir “zorunluluk” olduğunu bir kez daha hatırlatıyor: Doğru strateji ve teknolojiyle, felaket senaryoları öncesi harekete geçmek mümkün.

Handan Aybars





Yazar

Handan Aybars


Şunlar da hoşunuza gidebilir
Kurumsal işleyişte bulutun etkinliği artıyor
7 Nisan 2025
Stratejik iş birliğinde yeni aşama
Sonraki Habere Geç

Stratejik iş birliğinde yeni aşama

  • Bizi takip etmek için

  • Popüler İçerikler

    • 1
      Yapay zekada hız için minimum kodlama bilgisi ile uygulama geliştirmek önemli
    • 2
      Bilgi güvenliğinde sadelik ve etkin çözüm buluşuyor
    • 3
      KoçDigital Summit 2025’te yapay zekâ odaklı yenilikçi çözümler ele alındı
    • 4
      Vodafone Türkiye ve Yandex Türkiye'den stratejik iş birliği

  • " Bu sitede yer alan yazılar (içerik) üzerindeki 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu altında düzenlenen tüm maddi ve manevi haklar eser sahibi olan BThaber'e aittir. Söz konusu içerikler eser sahibinin izni olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, işlenemez, değiştirilemez veya başka internet sitelerinde ya da basılı veya görsel yayın yapan diğer mecralarda yayınlanamaz. "
    +90 216 2259442
    İletişim & Satış : info@bthaber.com.tr
    Bulten Gönderimi : bulten@bthaber.com.tr

    BThaber Bültenleri İçin Kaydolun





  • BThaber’de aramak için:

  • Son İçerikler

    • Yapay zeka, Red Hat Enterprise Linux 10'da öne çıkıyor
    • Data kullanımında ve dijital servislerde büyüme ön planda
    • Türk finteklerine destek için işbirliği
    • Güçlü iş ortaklıkları önem taşıyor
    • Yapay zekâ ile kişiselleşen deneyimler buluşuyor

  • KURUMSAL
  • KÜNYE
  • Anasayfa
  •   
  •  
  •   
© Copyright 1995 - 2025 BThaber | Powered By BUBERKA YAZILIM
Geldanlagen
Aramaya başlamak için birşeyler yaz ve enter tuşuna basın

Bildirimler