- Reklam -
Ana Sayfa » Robot Teknolojileri Yapay Zeka

Yoğun talebe yanıt; nitelikli eğitim

Doğukan Akbulut Tarafından 26 Şubat 2024
0
715 Görüntülemeler



Robotik ve kodlama giderek öne çıkarken, küçük yaştan itibaren bu başlıklarda eğitimler gereklilik halini alıyor. Bu gerçek ışığında robotik alanındaki bilgi ve birikimleri daha fazla sayıda gençle paylaşma hedefiyle kurulan Joyful Robotics, onları yaratıcılığa yönlendirmeyi, özgüvenlerini geliştirmeyi hedefliyor. Fizik öğretmeni olan Selim Çile ve eşi Berrak Çile’nin kurduğu Joyful Robotics bünyesinde, öncelikle ilkokul ve ortaokul öğrencilerine yönelik eğitim programları tasarlandı. Bu eğitimleri verecek eğitmen ve kurumlara olan ihtiyacın artışına dikkat çeken Joyful Robotics Kurucusu Selim Çile, stratejilerini, hedeflerini ve robotik başlığında beklentilerini paylaştı:

Robotik çalışmalarınız neleri kapsıyor?

Biz işin daha çok eğitim tarafındayız. Gençlerin STEAM (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics) alanındaki yeteneklerini robotik ve kodlama aracılığıyla geliştirmelerini sağlamaya çalışıyoruz. Bu sayede onları STEAM alanında bir kariyer hedeflemeye motive etmek, inovatif olmaya yönlendirmek, iletişim, özgüven gibi hayat becerilerini geliştirmelerini sağlamak temel misyonumuz. Bu kapsamda uluslararası robotik müfredatlarını uygulayarak robotik ve kodlamanın temellerini, mühendislik tasarım sürecini, problem çözme becerilerini, işbirliğini, yaratıcı ve yenilikçi düşünmeyi vermiş olduğumuz eğitimlerde öğrencilerimize kazandırmaya çalışıyoruz.,

Bu başlıkta eğitmen olarak, kendi kariyer geçmişinizi ve bireysel gelişiminizi anlatır mısınız? Bu kariyer kararınızı nasıl verdiniz?

2002 yılından beri özel okullarda fizik öğretmeni olarak çalışıyorum. Bu sene benim öğretmenlikteki 23. yılım. Bu yılların neredeyse yarısı robotik çalışmaları ile geçti. Lise seviyesindeki öğrencilerimle uluslararası robotik turnuvalarına katılarak bu çalışmalara başladığımı söyleyebilirim. Amerika merkezli bir vakıf olan FIRTS Vakfı’nın düzenlemiş olduğu robotik turnuvalarına yıllarca katılım sağladık ve bu turnuvalarda ciddi anlamda başarılar elde ettik. 2016 yılında kızımızın dünyaya gelmesiyle birlikte ‘Daha küçük yaş gruplarıyla neler yapabiliriz?’ diye düşünmeye başladım. Lisenin bu çalışmalara başlamak için çok geç olduğunu fark ettim. Bunun üzerine okul öncesi, ilkokul ve ortaokul seviyesinde de eğitimler vermeye başladım. Bütün bu yılların birikimini daha fazla sayıda gençle buluşturmak adına da eşim Berrak Çile ile Joyful Robotics (www.joyfulrobotics.com) adlı girişimimizi bu sene başlattık.

Robotik teknolojiler konusunda nasıl bir gelişim var? Bu başlıkta insan kaynağının yetkinlik seviyesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Robotlar ve robotik teknolojiler aslında çocuklarımızın oynadığı oyuncaklardan evlerimizdeki süpürgelere kadar günlük hayatımızın çok büyük bir bir parçası olmuş durumdalar. Çocuklarımız robotik teknolojilerine çok daha bağımlı hale gelmiş bir dünyada yaşayacaklar. Şu anda aslında bir endüstriyel devrimin içerisindeyiz. Değişen bu dünyanın ihtiyaç duyduğu meslekler ve beceriler de değişiyor. Dünya Ekonomik Forumu (WEF), “2023 Mesleklerin Geleceği” raporunu yayımladı. Bu raporda en hızlı büyüyen meslekler listesinde robotik mühendisliği hep üst sıralarda yer alıyor yılladır. Böyle bir geleceğe gençlerimizi hazırlamamız gerekiyor. Daha önceki sanayi devrimlerini kaçırmışız. Ama kurulan bu yeni dünyada biz de yerimizi alabiliriz. 10 yıl önce robot çalışmalarına başladığımda, bahsettiğim organizasyona katılan lise seviyesinde takım sayısı iki elin parmakları kadardı. Bugün ise takım sayısı 150’den fazla diyebilirim. Kısa sürede çok hızlı mesafe kat ettik. Bununla birlikte özellikle ilkokul ve ortaokul seviyesinde nitelikli bir robotik ve kodlama eğitimi veren kurum sayısında eksiklerimizin olduğunu düşünüyorum. Aileler konunun öneminin farkında ve çocuklarına bu alanda eğitim aldırmak istiyorlar. Fakat bu eğitimi alabilecekleri kurumları bulmakta zorlandıklarını kendi yakın çevremizden de biliyoruz. Bizim girişimimiz de aslında bu ihtiyaca bir nebze de olsa cevap vermek adına başladı.

Çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?

Joyful Robotics olarak öncelikle ilkokul ve ortaokul öğrencilerine yönelik olarak eğitim programları tasarladık. Lego Education’ın, FIRST Vakfı’nın ve Carnegie Mellon Üniversitesi’nin robotik programlarını takip ediyor ve uyguluyoruz. Bu programlar uluslararası müfredata sahipler. Kullanmış olduğumuz eğitim setleri en son çıkan robotik eğitim setlerinden oluşmakta. 6-8 kişilik sınıflarla butik bir çalışma yapıyoruz. Böylelikle her bir öğrenciyle yakından ilgilenip, gelişimini destekliyoruz. Düzenli eğitim programlarımıza ek olarak, ara tatil programlarımızla da öğrencilerimizin tatil dönemlerini yaratıcı ve öğretici bir şekilde değerlendirmelerine fırsat sunuyoruz. Bunların yanı sıra öğrencilerimizin yaratıcılıklarını sergileme, mühendislik yeteneklerini kullanma ve rekabetçi ruhlarını geliştirme fırsatı sunan First Lego League (FLL), Dünya Robot Olimpiyatı (WRO) gibi robotik festivallerine ve turnuvalarına hazırlık çalışmaları da yapıyoruz.

Bu konsept yurt dışında nasıl bir gelişim sergiliyor?

Yurt dışında robotik ve kodlama çalışmaları okul öncesine kadar inmiş durumda. Algoritma, problem çözme çalışmaları oyun aracılığıyla bu yaş grubundaki öğrencilere kazandırılmaya çalışılıyor. Bu bağlamda bu eğitimleri verecek eğitmen ve kurumlara olan ihtiyaç da her geçen gün artıyor.

Üniversitelerle, bilişim sektörü STK’ları, reel sektör gibi paydaşlarla bağlarınız ne seviyede? Bu alanda farkındalık oluşturmak için nasıl bir strateji izliyorsunuz?

Türkiye’deki üniversitelerin sektörle bağlarını güçlendirmesi gerekiyor. Yurt dışında bahsetmiş olduğum robotik programlarına katılan öğrencilere burs imkanları üniversiteler tarafından sağlanmakta. Bizde ise benim bildiğim sadece bir özel üniversitemiz böyle bir burs imkanı sunuyor. Bu tür teşvikler çok daha fazla sayıda öğrencinin STEAM alanına yönelmesini sağlayacaktır. TÜSİAD’ın yayımladığı “Türkiye 2023 Yılı için STEM İhtiyacı” adlı rapora göre STEAM alanından mezun öğrenci sayımız Brezilya ve ABD ile hemen hemen aynı (%17). Bununla birlikte Almanya (%37), Meksika (%28), İngiltere (%26) gibi ülkelerin gerisindeyiz. Robotik ve kodlama eğitimi alanında yeni bir girişim olarak orta vadeli planlarımız arasında sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yaparak, özellikle imkanları kısıtlı olan öğrencilerin de bu eğitimlere erişimini sağlamak istiyoruz.

Nasıl bir iş planın var? Bir eğitim gününüz nasıl başlıyor, kimlerle nasıl geçiyor?

Gündüzleri öğrenciler okullarında oldukları için eğitimlerimizi hafta içi okul sonlarında ve hafta sonu yapmak durumundayız. Özellikle hafta sonları düzenli eğitim programlarımız bakımından çok yoğun geçmekte. Eğitim günümüz o gün işlenecek olan dersin planının gözden geçirilmesi ve hazırlığı ile başlıyor. Robotik setlerinin bakımı, setlerdeki donanımların, varsa, yazılım güncellemelerinin yapılması ile gün devam ediyor. Sonrasında öğrencilerimizi karşılayarak, eğitimlerimize başlıyoruz. Robotik festival ve turnuva dönemlerinde ise ayrı bir yoğunluğumuz söz konusu oluyor. Turnuva takvimine göre o sene açıklanan oyundaki görevleri yapacak robotun tasarım ve yapımını planlıyoruz. Robot yapım sürecinin yanı sıra takımdaki öğrencilerin formasından pit alanının süslenmesine kadar pek çok başlıkta da organize olmamız gerekiyor.

Eğitmenlik başlığında Türkiye pazarındaki potansiyeli nasıl değerlendiriyorsunuz?

Robotik ve kodlama alanında nitelikli eğitim verebilecek merkezlerin sayısının artması gerekiyor. Devlet bu alandaki ihritacı görmüş olmalı ki ‘Deneyap’ adlı teknoloji merkezlerini kurmaya başladı. İstanbul gibi 15 milyonluk bir şehirde sadece 8 tane bu merkezden var. Bu sayı çok yetersiz takdir edersiniz ki. Bu noktada özel sektöre çok fazla iş düşüyor.

Kariyerinizde hedefleriniz ve stratejiniz, öncelikleriniz ve planlarınız neler?

Robotik alanında geçmiş yıllara dayanan, yurt içi ve yurt dışında katıldığımız pek çok turnuva ile de iyice pekişen ciddi bir deneyim ve birikimimiz var aslında. Joyful Robotics olarak ise henüz yolun başındayız. Acele etmeden, emin adımlarla ilerlemek istiyoruz. Şu anda tahminlerimizin çok ötesinde bir ilgi ve talep ile karşılaştık. Öncelikle bu talebe vereceğimiz nitelikli eğitimlerle en iyi şekilde cevap vermek istiyoruz. İkinci olarak; şu anda eğitimlerimizi başka eğitim kurumları çatısı altında gerçekleştiriyoruz. En kısa sürede kendi ofisimizde eğitimlerimizi gerçekleştirir hale gelmek istiyoruz. Kısa ve orta vadede sahip olduğumuz robotik set sayısını ve çeşitliliğini artırmayı hedefliyoruz. Uzun vadede ise kurumsal firmalarla iş birliği yaparak robotik etkinliklerine ev sahipliği yapar hale gelmek istiyoruz.

Doğukan Akbulut





Yazar

Doğukan Akbulut


TÜRKKEP ve Mikro Yazılım'dan iş birliği
Sonraki Habere Geç

TÜRKKEP ve Mikro Yazılım'dan iş birliği

  • Bizi takip etmek için

  • Popüler İçerikler

    • 1
      TechFinTech için geri sayım başladı
    • 2
      Çeşitlenen risklere karşı çevik adımlar önem taşıyor
    • 3
      Yapay zekada hız için minimum kodlama bilgisi ile uygulama geliştirmek önemli
    • 4
      Türkiye, yapay zeka yatırımlarında bölgesel merkez olabilir

  • " Bu sitede yer alan yazılar (içerik) üzerindeki 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu altında düzenlenen tüm maddi ve manevi haklar eser sahibi olan BThaber'e aittir. Söz konusu içerikler eser sahibinin izni olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, işlenemez, değiştirilemez veya başka internet sitelerinde ya da basılı veya görsel yayın yapan diğer mecralarda yayınlanamaz. "
    +90 216 2259442
    İletişim & Satış : info@bthaber.com.tr
    Bulten Gönderimi : bulten@bthaber.com.tr

    BThaber Bültenleri İçin Kaydolun





  • BThaber’de aramak için:

  • Son İçerikler

    • KoçDigital Summit 2025’te yapay zekâ odaklı yenilikçi çözümler ele alındı
    • Türkçe destekli yapay zekâ adımı Buzzeasy
    • Bilgi güvenliğinde sadelik ve etkin çözüm buluşuyor
    • Tavan üstü modüler altyapı çözümleri pazarda yerini alıyor
    • E-ticaret sektörüne ücretsiz trafik ve analiz çözümleri

  • KURUMSAL
  • KÜNYE
  • Anasayfa
  •   
  •  
  •   
© Copyright 1995 - 2025 BThaber | Powered By BUBERKA YAZILIM
Geldanlagen
Aramaya başlamak için birşeyler yaz ve enter tuşuna basın

Bildirimler