- Reklam -
Ana Sayfa » Dosya

5G VE YAPAY ZEKA ‘İLAÇ’ OLACAK

BThaber Tarafından 3 Aralık 2019
0
1.6K Görüntülemeler



Farklı sektörlerin dijitalleşmesi için farklı teknolojik çözümleri sunan Turkcell’de sağlık sektörü bunların başında geliyor. İştiraki Dijital İş Servisleri şirketi ile birlikte Türkiye’nin sağlık alanında başlattığı en önemli dönüşüm olarak adlandırılan şehir hastanelerinin teknolojik altyapısına destek veren Turkcell, bu kapsamda hastane bünyesindeki tüm operasyonların dijitalleştirilmesi için çözüm önerileri sunuyor. “Sağladığımız hizmet sayesinde bütün sağlık verileri mobil cihazlardan takip edilebilirken, yine hastane içerisine yerleştirilen kiosklar ile sıra almak, tahlil sonuçlarına ulaşmak da kolay. Bu dijital altyapı aracılığıyla her türlü tıbbi cihaz ve sensörlerin birbirlerine bilgi gönderdiği IoT ağı hayata geçti. Tüm süreçlerin dijitalleşmesi sayesinde hastane bünyesinde kağıt kullanım oranını da minimuma indirdik” bilgisini paylaşan Turkcell Şebeke Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gediz Sezgin’e göre, sağlık alanında kullanılacak cihaz ve sensörler ile beraber endüstriyel nesnelerin interneti (IIoT) kavramıyla daha sık karşılaşacağız.

Öte yandan, 5G de sağlık sektörünün dijitalleşmesi için pek çok örnek sunacak. Özellikle giyilebilir sağlık ürünlerinin sayısında artış beklentisine işaret eden Gediz Sezgin, “Bu cihazların üretecekleri veriler, 5G üzerinden merkezi yapay zekâya taşınacak ve yapay zekâ bu veriler ile tanı koyabilecek. Benzer şekilde, yüksek kaliteli görüntünün canlı olarak taşınabilmesi sayesinde, uzaktan tanı konusunda büyük gelişmeler bekliyoruz” detayını paylaştı. Bu arada, yüksek çözünürlüklü MR ve tomografi görüntüleme gibi büyük yer kaplayan veriler ve artan hasta miktarı için hastanelerin yüksek hızlı ağlara ihtiyaçları da olacak ve 5G, bu konuda etkin çözümler sunacak. Bu gelişim paralelinde beklentilerini, “Sağlık ekosisteminde telekomünikasyon operatörlerinin ve Turkcell gibi dijital operatörlerin hayati bir rolü olacak” sözleri ile özetleyen Gediz Sezgin, şöyle devam etti:

“5G alanında ortak çalışmalara imza attığımız Ericsson’un bir araştırmasına göre telekomünikasyon operatörlerinin hastane ve sigorta şirketleri ile yüzde 42’lik, tıbbi teknoloji şirketleri ile yüzde 45’lik, uygulama geliştiricileri ile yüzde 41’lik işbirliği oranı bulunuyor. Yakın zamanda sağlık ekosisteminin operatörler ile işbirliklerini daha sık duyar hale geleceksiniz. 2025’te giyilebilir sağlık ürünleri kamu sağlık hizmetlerinin sabit birer parçası haline gelecek. CBInsights’ın raporuna göre, sağlık ekosisteminde 5G teknolojisi, 2026 yılına kadar 76 milyar dolarlık bir hacme ulaşacak. Anthem’in araştırmasına göre de giyilebilir teknolojinin aktif kullanılmasıyla, önümüzdeki beş yıl içinde, hastane masraflarında yüzde 16’lık bir düşüş olacak. 5G ile ilgili çalışmalarımızı da uluslararası arenada, alanındaki en yetkin firmalarla işbirliği içerisinde senelerdir yürütüyor, Türkiye’nin sağlık alanında dijital dönüşümünde de önemli bir rol oynuyoruz. Kasım başında Ericsson ve Medical Park Hastaneleri işbirliğiyle 5G’de sağlık deneyimini yaşatarak 5G’li ambulansı tanıttık. 5G pilot şebekemiz üzerinden 5G teknolojisiyle donatılan bir ambulansa bağlanarak uzaktan ultrason taraması yaparak, bir ilke daha imza attık. Sağlık uzmanına rehberlik eden, geribildirim özelliğine sahip bir dokunsal eldiven vasıtasıyla iletilen çağrı üzerinden ultrason tarama işlemi gerçekleştirildi. 5G şebekesinden, ilgili yasal düzenlemelerin ve 5G frekans tahsisinin yapılması sonrasında ticari olarak hizmet vermeye başlayacak bu sistem gibi, farklı projeler üzerinde de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tüm sektörlerde olduğu gibi, Turkcell olarak sağlık sektöründeki dijital dönüşümün yerli çözümler ile gerçekleşmesi ana odağımız. Bu kapsamda yerli yazılım ve ekosistem üreticileri ile işbirlikleri oluşturup, Türkiye’nin dijitalleşmesinin yerli kaynaklar ile gerçekleşmesi için çalışmaya devam edeceğiz.”

BThaber





Yazar

BThaber


ZAMANLA YARIŞTA ‘SAĞLIK’ ESAS!
Sonraki Habere Geç

ZAMANLA YARIŞTA ‘SAĞLIK’ ESAS!

  • Bizi takip etmek için

  • Popüler İçerikler

    • 1
      KOBİ'lerin kalkınmasına “Stratejik İş Ortaklığı Programı” ile destek
    • 2
      Eser Esen, Siaflex’te yeni görevinde...
    • 3
      Rekor İşlem Hacimleri ile Güçlenen Liderlik
    • 4
      “Yapay Zekâ Yıldızları” dijital eğitim projesine uluslararası ödül!

  • " Bu sitede yer alan yazılar (içerik) üzerindeki 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu altında düzenlenen tüm maddi ve manevi haklar eser sahibi olan BThaber'e aittir. Söz konusu içerikler eser sahibinin izni olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, işlenemez, değiştirilemez veya başka internet sitelerinde ya da basılı veya görsel yayın yapan diğer mecralarda yayınlanamaz. "
    +90 212 9125174
    İletişim & Satış : man@bthaber.com.tr
    Bulten Gönderimi : bulten@bthaber.com.tr

    BThaber Bültenleri İçin Kaydolun





  • BThaber’de aramak için:

  • Son İçerikler

    • Bilişim dünyası, yavaşlayarak büyümeyi sürdürüyor
    • Yapay zekada doğru adımların temeli veri altyapısına dayanıyor
    • Üretken yapay zeka öncelik olacak
    • Girişimcilik ekosisteminde sektör odaklı yatırımlar ön planda
    • Odine, Logate’in %53’ünü satın aldı

  • KÜNYE
  • Anasayfa
  •   
  •  
  •   
© Copyright 1995 - 2025 BThaber | Powered By BUBERKA YAZILIM
Geldanlagen
Aramaya başlamak için birşeyler yaz ve enter tuşuna basın

Bildirimler