Bulutla birlikte depolanan verinin de önemi arttı


Bulut bilişim sektör temsilcilerimiz tarafından sanallaştırmanın belirli bir olgunluk aşamasına geldikten sonra bir otomasyon aracı vasıtasıyla kullanıcının ihtiyaçları doğrultusunda teknolojik altyapının önceden tanımlanmış kurallar ve bir iş akışı ile kurulumların otomatik olarak yapılarak kullanıcının hizmetine sunulması şeklinde tanımlanıyor.
öneminin ve değerinin artışıyla bir paralellik içinde olduğunu ifade eden Index Bilgisayar IBM İş Birim Müdürü İlker Saltoğlu, “Önceleri düşük veri üreten uygulamaların ön planda olduğu kurumsal yapılar, zamanla, bu verinin işlenmesiyle kendine yön veren, veri kaybına tahammülü olmayan işletmeler haline geldiler. Buna paralel olarak, depolamanın anlamı, sunucular içine takılan disk sürücüler olmaktan çıkıp, harici, kendi kendini yöneten, 7/24 hizmet vermek üzere tasarlanmış yapılarıyla yeni bir kavram olarak karşımıza çıktı. Bulut bilişimin telaffuz edilmesiyle beraber, hayatımıza bulut depolama da girdi. Veri depolama merkezlerinin biraz daha ön planda olacağı geleceğe doğru hızla ilerliyoruz. Bundan birkaç yıl önce sadece arşivleme olarak gördüğümüz depolamayı, gün geçtikçe büyüklüğü ve çeşitliliği artan verilerimizi bulundurduğumuz, koruduğumuz alanlar olarak kullanıyoruz. Erişimi engelleme, doğru veriye kolay ve hızlı erişebilme ihtiyacımız artıyor. Bu alandaki gelişmeler,disk kapasitelerinin ve performanslarının artışının yanında, artık güvenlik ve yönetim yönünde de ilerliyor. Üreticilerin arasındaki rekabete baktığımızda da ön plana çıkan özellik ve farklılıkların genel olarak artık donanımın kendisinden ziyade, erişilebilirlik, güvenlik ve yönetilebilirlik konularında olduğunu görüyoruz. Bulut bilişimin daha yaygın bir şekilde kullanılabilmesi için veriye her yerden hızlı ve güvenli bir şekilde erişebilmek gerekiyor” dedi.
Bu sorunun son dönemde yapmış olduğu tüm görüşmelerde özellikle sorduğu bir soru haline geldiğini belirten Emobil Genel Müdürü Erhan Çevik, “Bu konuda hem yurtdışı hem de yurtiçi kaynaklardan aldığım bilgi ve fikirlerle kendiminkileri harmanlayıp bir projeksiyon çizmeye çalışıyorum bir süredir. Ancak karşılaştığım tablo; bu kavramın, kişiler ve şirketler tarafında çok farklı algılar içerisinde olduğu yönünde. Henüz oturmuş bir şey göremediğimi çok net olarak ifade edebilirim. Zaten güven sorununun da en üst seviyede olduğu ülkemizde, birçok kişi ve kuruma göre bulut bilişim, şu an için ismi gibi sadece bir “bulut”. Ancak bu rüzgârın getirmeye başladığı ve ileri zamanda getireceği çok fazla şey mutlaka olacaktır. Özellikle veri taşıma hızlarının günden güne arttığı ve bilgiye her yerden erişilebildiği şu zamanda, uygulama tarafında, yatırım yapamayan şirketler buradan en çok fayda sağlayacak taraf olacak diye düşünüyorum. Çok fazla varlık yatırımı yapmadan, hizmet adı altında alacakları servisler vasıtasıyla, iş süreçlerini daha hızlandırıp kontrol altına alabildikleri elektronik ortamlara sahip olacaklar. Ama tabii ki sadece bu yatırımı yapamayanlar değil, verinin verimli kullanılabilirliğinin sağlanmasına önem veren şirketlerin de çok işine yarayacaktır bulut bilişim konusu. Hatta buna tam çok güzel örnek olacak bir konuşmayı, daha bugün bir üreticinin ülke yöneticisi ile “Salesforce.com” hakkında bir süre konuşarak yaptık” dedi.