Dijital stresimiz tırmanışta madem…


Merhaba,
Açılışı israfın ‘dijitali’ ile yapıyorum. Zira, Workcube Türkiye Yöneticisi Olgar Ataseven, her yıl dünyada 400 milyar dolarlık yazılım ve danışmanlıkların boşa gittiğini belirtmiş. Oysa şirketler bunu iyi bir dijital dönüşüm stratejisi çerçevesinde ve uçtan uca bütüncül çözümler kullanarak önleyebilir. Boşa giden 400 milyar dolar da az gelişmiş ülkelerde yaşayan 150 milyon kişinin bir yıllık gelirine denk geliyor veya bu tutar ile bir yılda suya ulaşamayan Afrika ülkelerinde 50 milyon adet kuyu açılabiliyor. Ataseven’in paylaştığı bu örnekler dijital israfı önlemenin küresel ihtiyaçlara yanıt ve sürdürülebilirlik için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Dijital israfı önlemenin yolu da net: Şirketlerin iyi bir dijital dönüşüm stratejine sahip olması ve dijitalleşmenin uçta uca bütüncül çözümlerle sağlanması.
Bu noktada başarı hikayesi de paylaşmalıyım. Malum, otomotiv sektöründe küresel çip krizi nedeniyle fabrikalarda üretim azalıyor. Üreticiler ve tedarikçiler de otomotiv tedarik zincirinde parça taşımacılığında daha verimli çözümler arıyor. Tek kullanımlık karton kutular; kaçınılmaz olarak sektörün daha fazla atık üretmesi, ambalaj yönetiminde verimsizlikler ve artan maliyet demek. Teknoloji ve inovasyonla tedarik zincirine yönelik akıllı ve verimli çözümler sunarak 60 ülkede faaliyet gösteren CHEP, paylaşıma ve yeniden kullanıma dayalı iş modeliyle üreticileri ve tedarikçileri israftan kurtarıyor. CHEP Otomotiv Avrupa Bölgesi Kilit Müşteriler Lideri Engin Gökgöz, “Müşterilerimizi, karton kutuları tedarik etmek, depolamak ve geri dönüştürmek için zaman ve kaynak harcama zorunluluğundan kurtarıyoruz. Kullanım öncesi bakımını ve onarımını yaptığımız plastik kasa ve konteynerler, karton kutulardan çok daha sağlam ve otomatik üretimde kullanıma uygun şekilde tasarlandı. Müşterilerimizin ihtiyaç duyduğu ambalaj tedarikini, talep dalgalanmalarına bakmaksızın her zaman garanti altına alıyoruz. Bu model, boşa harcanan depo maliyetini ve müşterilerin ürüne uygun ambalaj bulamama sorununu ortadan kaldırıyor” demiş. Tasarruf fırsatlarının sonu yok.
Seni yepyeni bir platform hakkında bilgilendirmek isterim: we-link-you. Rana Erkan Tabanca ve Tuğba Parlak tarafından hayata geçirilen platform, doğru yönlendirmeler ile markalar ve sponsorlar arasındaki iletişimi sağlıyor, yenilikçi projeleri vizyoner markalarla buluşturuyor. we-link-you, projenin hayata geçirilmesinde proje sahipleri ve sponsorların hızlı iletişim kurmasına olanak sunuyor. Platformdaki orijinal projeler havuzunun yanı sıra pratik arayüz de marka sahiplerinin hızlıca en uygun ‘sponsor olabilecek markalara’ ulaşmasını sağlıyor. Platformda ayrıca blog bölümü de var. Takibimizde olsun.
Dijitaliz, mobiliz, sosyal medyada hep varız. Ama bunun psikolojik bedeli de var. Yeni Kaspersky araştırmasına göre, insanların yüzde 70’i sosyal medyanın ruh sağlığı üzerindeki potansiyel olumsuz etkisi nedeniyle sosyal medyaya karşı tutumlarını değiştiriyor. Pandemi ve eseri olan ‘yeni normal’ paralelinde, dijital dengeyi sağlamanın daha fazla insan için öncelik haline gelmesi ile Kaspersky, “Dijital stres ve akıllı telefon bağımlılığının üstesinden gelmek” adlı özel bir meditasyon kursu geliştirmek için farkındalık eğitmeni Neil Tranter ile işbirliği yapmış. İçerik de Kaspersky insan kaynakları uzmanları ve Neil Tranter tarafından geliştirilmiş. “Dijital stresin ve akıllı telefon bağımlılığının üstesinden gelmek” meditasyon kursu, https://cyberspa.kaspersky.com/en/detox platformunda, ücretsiz olarak sunuluyor.
Küresel bir ağ ve içerik platformu olan Meaningful Business, her sene kârlılık ve büyümeyle beraber bir amaç doğrultusunda Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na hizmet eden en etkili şirket liderlerini seçiyor. İşte 2016’da kurduğu Fazla Gıda ile şimdiye kadar 20 bin ton gıdayı israf olmaktan kurtararak 65 bin ton karbon salınımını engelleyen Fazla Gıda’nın kurucu ortağı ve CEO’su Olcay Silahlı da 2021 için seçilen en etkili 100 lider arasında yer almış. Sürdürülebilirlik ve tasarruf bilinci ödülsüz kalmıyor.
İletişim ve telekomünikasyon alanında dünyanın ‘en iyi’lerinin belirlendiği ‘World Communication Awards 2021’ – Dünya İletişim Ödülleri 2021’de ‘Yılın Bulut Çözümleri’ ödülü Turkcell’in olmuş. Turkcell, Redhat platformu üzerine geliştirdiği yapay zeka servisleriyle liderliği elde etmiş ve yılın en iyi bulut çözümleri ödülünün sahibi olmuş. Logo Yazılım ise Türkiye sınırları içerisindeki tüm sektörlerin pazarlama ve pazarlamayı kapsayan tüm alt bölümlerindeki ekip başarısını değerlendiren The Hammers Ödülleri’nde “Bilişim ve Teknoloji Sektöründe En İyi Pazarlama Takımı” kategorisinde altın ödüle layık görülmüş. Ödüle layık görülen pazarlama takımının lideri olan Logo Grup Pazarlama Başkanı Begüm Arş Türk, ayrıca Fast Company Türkiye dergisi tarafından belirlenen DİJİTAL CMO 50 listesinde yer alan isimlerden biri oldu.
Bu haftayı da bir kitapla sonlandırayım: E-Ticaret Altyapı Sağlayıcıları Derneği (EDER) Kurucu Üyesi ve Projesoft CEO’su Bilgisayar Mühendisi Yüksel Eminoğlu’nun kaleme aldığı “E-Ticaret &Tam Zamanı-Yapay Zekâ Destekli E-Ticaret Projeleri” kitabı. Papatya Bilim Yayınları tarafından yayınlanan kitap, e-ticarette yapay zekâ uygulamalarından veri güvenliği altyapılarına birçok başlığı içeriyor ve konuyla ilgili az sayıdaki yerli kaynaktan da biri.
Haftaya buradayım,